bezár
 

színház

2021. 06. 22.
A Szegedi Szabadtéri Játékokon tér vissza a Coopera Szöktetés a szerájból előadása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szegedi Szabadtéri Játékokon tér vissza a Coopera Szöktetés a szerájból előadása Július 23-án és 24-én a Szegedi Szabadtéri Játékokon tér vissza a Coopera Szöktetés a szerájból előadása, melyet Juronics Tamás rendezett - tájékoztatta a fesztivál sajtóreferense az MTI-t.

Izsák Bernadett közölte, a Coopera indulása óta együttműködik a Szegedi Nemzeti Színházzal, a 2019/2020-as évadban színpadra állított háromfelvonásos Mozart-vígopera a harmadik közös produkciójuk.

Szkéné színház

Vadász Dániel, a Coopera alapító producere emlékeztetett arra, hogy a Szöktetés a szerájból előadásai szakadtak meg először a járvány miatt, így kivételes jelentősége van annak, hogy a produkciót most újra színpadra tudják állítani.

A két előadás szereposztása a hazai művészvilág kiválóságait sorakoztatja fel, akik több szálon is kötődnek Szegedhez, mellettük pedig a Szegedi Nemzeti Színház két fiatal tehetsége is bemutatkozik majd. A július 23-i előadáson Konstanze szerepében Kolonits Klára látható, Belmonte megformálója László Boldizsár és színpadra lép Nánási Helga, Cseh Antal és Szerekován János is. Július 24-én a női főszerepben Ferenczy Orsolya, a hűséges Pedrillo szerepében Tötös Roland debütál.

Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója szerint a színházak újranyitása és a szabadtéri fesztiválok elindulása újra lehetőséget ad arra, hogy élőben hallhassunk és láthassunk operaelőadást, méghozzá különleges, egyedi atmoszférájú környezetben a fesztivál kisebbik játszóhelyén, az Újszegedi Ligetben.

Az előadás különlegessége, hogy Mozart művével jelenlegi formájában csak ebben a rendezésben találkozhat a közönség, ugyanis a Romhányi Ágnes által jegyzett magyar szöveget teljes egészében a 2019-es premier előtt még senki nem mutatta be.

Az eredetileg az 1600-as években játszódó történetet Juronics Tamás a 21. századba ülteti át, ezzel nyújtva modern, a mai kor emberének is valódi tartalmat adó értelmezést. A rendező szerint a mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk. A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában.

Mozart vígoperájának érdekessége, hogy a singspielre jellemző elemekkel is dolgozik, ennek köszönhető az is, hogy Szelim pasát egy prózai szereplő képében fogalmazta meg a szerző. A negatív főhőst Szabó Győző alakítja majd. A művész különlegesen szép kihívásnak tartja ezt, hiszen a szereplők kapcsolatának dinamikája eltér az általa akár színpadon, akár filmben megszokottaktól. A gyors párbeszédeket, visszajelzéseket esetenként felválthatja akár egy tíz perces ária is a partner részéről.

 

Kép forrása: Szegedi Szabadtéri Játékok hivatalos oldala

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Bábesztétikai egyszeregy Bábesztétikai egyszeregy
Hívószavak a bábhoz – a Budapest Bábszínház online bábesztétikai konferenciája
színház

Hamlet, Titus és Célkereszt: mai fiatalok Shakespeare-ütközésekben Hamlet, Titus és Célkereszt: mai fiatalok Shakespeare-ütközésekben
A Webszínház Shakespeare/37 sorozata folytatódik
színház

Mi lesz a bádognyulakkal? Mi lesz a bádognyulakkal?
Kicsibácsi, Kicsinéni meg az Imikém a B32-ben
színház

Séta a fejekben és az utcákon Séta a fejekben és az utcákon
East End: Idővonal

Más művészeti ágakról

irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából
art&design

Azt mondom: cirkusz Azt mondom: cirkusz
Szubjektíven CIRCUS FLOW Cirkusz-Művészet-Alkotás Tárlatról, Visegrád, 2021. július 7., Duna Event rendezvényhajó
irodalom

Elveszett fiúk Elveszett fiúk
Ben Lerner: Az iskola Topekában - 21. Század Kiadó


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés