bezár
 

art&design

2021. 06. 24.
Fotókiállítás idézi vissza az egykori balettintézet hangulatát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fotókiállítás idézi vissza az egykori balettintézet hangulatát Fotókiállítással idézi vissza az egykori balettintézet hangulatát, tiszteleg az épület és a balett összefonódása előtt a Magyar Táncművészeti Egyetem (MTE) és a Drechsler-palota megújulásáért felelős kivitelező, a DVM group közös szabadtéri installációja, amely csütörtöktől látható Budapest belvárosában, a Szervita téren - olvasható a rendezvény kommunikációjával megbízott ügynökség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Andrássy úton található, 135 éves Drechsler-palota jelenleg teljes körű, műemlékvédelmi előírások mentén zajló felújítás alatt áll és ötcsillagos hotelként működik tovább. Az épület felújítását végző DVM group együttműködésben a Magyar Táncművészeti Egyetemmel (MTE) fotó- és videósorozatban tiszteleg a palota volt funkciója előtt, egyben megörökítve az épület teljes rekonstrukció előtti utolsó állapotát.

A rendhagyó kulturális projekthez az MTE-t, Volf Katalin Kossuth- és Liszt-díjas táncművészt, az intézmény művészeti vezetőjét, az egyetem hallgatóit és növendékeit hívták segítségül, hogy a felújítás alatt álló épület különböző emblematikus helyszínein a miliő által inspirált mozdulatokat megvalósítva idézzék fel azokat a hosszú évtizedeket, amikor a Drechsler-palotában működött a hazai táncművészet kiemelkedő képzési intézménye. A képeket Hargitay Olivér fotográfus készítette.

A közleményben Volf Katalint idézik, aki elmondta: 1949-től 2002-ig a Drechsler-palota adott helyet az Állami Balett Intézetnek, az épület története összeforrott az intézménnyel, amelynek köszönhetően máig balettintézetként él a köztudatban. A magyar balett kiemelkedő alakjai nevelkedtek e falak között, a Magyar Táncművészeti Egyetem oktatóinak jelentős része is itt sajátította el azokat a szakmai alapokat, amelyeket most ők adnak tovább a jövő generációinak.

Mint a közleményben kiemelik, a Drechsler palota változatos épületrészeinek még a bontási és felújítási szakaszban is megmutatkozó szépsége tökéletes hátteret adott ahhoz, hogy vizuálisan hangsúlyozzák a balett-táncosok új generációjának kifinomultságát és tökéletes mozdulatait. Az együttműködés egyedülálló lehetőséget teremtett arra, hogy megragadják a különböző művészeti formák: az építészet, a tánc, a fotó és a film kapcsolatát.
 

Kép forrása: Klösz György

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Az antropomorf jelleg mint animációs karaktertipológiai megközelítés
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés