bezár
 

zene

2021. 07. 01.
Lajtha Lászlóra emlékeztek Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lajtha Lászlóra emlékeztek Budapesten Lajtha László (1892-1963) Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenegyűjtőre emlékeztek születésének évfordulóján, szerdán Budapesten.

Az emlékezés virágait Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és Árendás Péter, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum vezetője helyezte el a Váci utca 79-es ház emléktáblájánál, Lajtha László egykori lakóhelyén.

"Lajtha László azon túl, hogy Kodály Zoltán és Bartók Béla mellett a XX. század egyik legnagyobb zeneszerzője és népzenekutatója, a magyarok és a belvárosiak közösségének építőmestere, a hazaszeretet példaképe is volt" - hangsúlyozta Szentgyörgyvölgyi Péter. Az V. kerületi polgármester hozzátette: "Lajtha László a legfontosabb nyelvnek volt virtuóza és tanítómestere, s azon a nyelven keresztül tanított minket, amelyet minden magyar ért és amely minden embert a szívén keresztül szólít meg. A legerősebb közösségteremtő nyelv és erő mestere volt, a legjobb tanár, aki megtanított minket szeretni, építeni a közösségünket."

Lajtha László nemcsak kiváló népzenekutató, népzenegyűjtő, zeneszerző és kultúrdiplomata volt, hanem rengeteg cím birtokosa, többek között a Nemzeti Zenede igazgatója, a Néprajzi Múzeum főigazgatója, nemzetközi népzenei bizottságokban volt tisztségben.

"A legfontosabb, hogy Lajtha László nagyon kitartó, soha meg nem alkuvó, az akkori elnyomó kommunista rezsimmel semmiféle kompromisszumra sem hajlandó ember volt. Ha meghallgatjuk egy-egy zeneművét, szimfóniáját, vonósnégyesét vagy népzenei gyűjtését, azáltal mi leszünk gazdagabbak, minket fog megerősíteni Lajtha László karakteres jelleme" - mutatott rá Árendás Péter.

Lajtha László zeneszerző, népzenegyűjtő, zenepedagógus 1892. június 30-án született és 1963-ban hunyt el, Kossuth-díjjal 1951-ben tüntették ki.

Kép forrása: Hagyományok Háza

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről
Bach: szonáták és partiták hegedűre Itzhak Perlman előadásában

Más művészeti ágakról

irodalom

A könyvtáraktól a bosszúpornóig A könyvtáraktól a bosszúpornóig
A Gombaszögi Nyári Tábor irodalmi sátrának programjairól
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés