bezár
 

art&design

2021. 07. 03.
A TÓTalJOY díj pályázati felhívása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A TÓTalJOY díj pályázati felhívása Tót Endre és a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) – Artpool Művészetkutató Központ pályázatot hirdet művészetkutatásra épülő projektterv megvalósításának támogatására.

A TÓTalJOY díj alapítója és támogatója, Tót Endre képzőművész, hosszú ideje tervezte egy olyan támogatási forma létrehozását, amely a kortárs magyar képzőművészeti szcéna szereplőit segíti.
 
A díj elnevezése Tót Endre 1970-es években elindított és az öröm fogalmára épített konceptuális programjából ered. A korai öröm-darabok, illetve a TÓTálÖRÖMÖK sorozat minimalista akciói ma a kelet-európai konceptuális művészet narratívájának legfontosabb művei közé tartoznak.

„Örömeim” a 70-es évek diktatórikus állapotának visszatükröződései. Az örömök abszurd eufóriájával válaszoltam a cenzúra, a bezártság és az élet minden területén érezhető elnyomásra, habár ez az elnyomás nagyon finom eszközökkel, szinte alig láthatóan működött. Nagyon indirekt módon reagáltam arra a korra, amelyben élnem kellett. Humorral, könnyeden és valahol filozófiával. A sötét színeket, a drámát következetesen elkerültem munkáimban. Ha eltekintek a kor ideológiájának nyomasztó hatásától, az örömök a magány, az egyedüllét örömei is voltak. Amit az ember átélhet az elnyomásalatt, de a legnagyobb szabadságban is.
 
A TÓTalJOY díjra kortárs művészek pályázhatnak megvalósításra szánt, kutatásalapú művészeti projekttervvel. Az elbírálás során előnyt élveznek azok a pályázatok, amelyek az Artpool archívumához és szellemiségéhez kapcsolódva reagálnak a kulturális kontextusok változásaira és a kortárs dilemmákra.

A TÓTalJOY összdíjazása bruttó 10.000 EUR-nak megfelelő forintösszeg, amelyből 6000 EUR a művész honoráriuma; a fennmaradó 4000 EUR pedig a KEMKI – Artpool Művészetkutató Központ kezelésében a projekt és kiállítás
kapcsán felmerülő költségekre fordítandó. 

A művészeti díj odaítéléséről egy hattagú, hazai és nemzetközi tagokból álló grémium dönt, akik a beérkezett digitális portfóliók alapján választják ki a nyertes pályázatot.

A grémium tagjai 2021-ben:
 Fehér Dávid (igazgató, KEMKI)
 Gróf Ferenc (képzőművész, Párizs)
 Kürti Emese (kutatási igazgató-helyettes, osztályvezető, KEMKI – Artpool Művészetkutató Központ)
 Lukács Nóra (kurátor, Berlin)
 Berenika Partum (kurátor, Berlin)
 Székely Katalin (kurátor, OFF-Biennále, Blinken OSA Archívum)

A pályázatok leadási határideje: 2021. augusztus 30., 24:00 óra. A pályázatokat elektronikus úton, a totaljoy@szepmuveszeti.hu e-mail címre várják. A sikeres pályázó részére kutatási és kurátori konzultációs lehetőséget
biztosítanak az Artpoolban, valamint kiállítást szerveznek a megvalósuló projektből.

További részletek és a teljes pályázati kiírás elérhető az Artpool honlapján, ezen a linken.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
Megnyitószöveg Borbély Zita Egy komposzt mintázatai című kiállításához

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
A 14. Frankofón Filmnapokról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés