bezár
 

film

2021. 07. 13.
Cannes-ban mutatják be A feleségem történetét, Enyedi Ildikó új filmjét
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cannes-ban mutatják be A feleségem történetét, Enyedi Ildikó új filmjét Július 14-én a 74. Cannes-i Filmfesztiválon lesz Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története világpremierje. A világ legnagyobb presztízsű, A-kategóriás filmfesztiváljának versenyszekciójában vetítik a Füst Milán több mint 20 nyelvre lefordított, irodalmi Nobel-díjra felterjesztett azonos című regénye alapján készült alkotást. A film férfi főszereplője Gijs Naber, női főszereplője pedig a világhírű Léa Seydoux.

Störr Jakab holland teherhajó-kapitány egy nap egy kávézóban ülve fogadást köt, hogy elveszi feleségül az első nőt, aki belép. És besétál Lizzy... Az Arany Medve díjas és Oscar-jelölt Testről és lélekről rendezője, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története Ezeregyéjszaka-szerűen dús szerelmi történet álarcában, Störr kapitány szeretnivaló, fájdalmasan becsületes figuráján keresztül, elemi módon, az érzékeinken át értjük meg az élet összetettségét, titokzatosságát, törékeny szépségét, megfoghatatlan, uralhatatlan jellegét.

A fesztivál előtt elkészült a film posztere. „A plakáthoz egy olyan képet kerestünk, amin mindkét főszereplő jól látszik, és a köztük jelenlévő feszültség is kirajzolódik. Ezért esett a választásunk Csata Hanna a forgatáson készült fotójára. A tipográfia tekintetében pedig olyan megoldásban gondolkodtunk, ami magán hordozza a korra jellemző art decós jegyeket, de mai szemmel sem tűnik elavultnak” – nyilatkozta Kiss Benjámin grafikus, a plakát tervezője.

A feleségem története plakát

„Lizzy az a fajta titkos királynő, aki ül és vár, és jön hozzá a világ. Nem kell semmiféle erőfeszítést tennie azért, hogy bármit megszerezzen, vagy figyelmet generáljon. Épp ez a fajta oldott belső magabiztosság az, ami ilyen őrjítővé teszi a kapitány számára is, és ami annyira vonzó tud lenni” – jellemzi a női főszereplőt Enyedi Ildikó.

Störr kapitányt a holland Gijs Naber, feleségét, Lizzyt a James Bond-, Mission: Impossible-filmekből és a cannes-i Arany Pálmás Adéle életéből ismert világsztár, Léa Seydoux alakítja. Fontos szerepben látható továbbá Louis Garrel (Álmodozók), Sergio Rubini (Interjú), Jasmine Trinca (Fortunata), Josef Hader (Stefan Zweig – Búcsú Európától), Ulrich Matthes (Bukás), Udo Samel (Babilon Berlin), valamint Funtek Sándor és Hajduk Károly.

A forgatókönyvet Enyedi Ildikó írta, az operatőr Rév Marcell, a vágó Szalai Károly, a látványtervező Láng Imola, a jelmeztervező Flesch Andrea, a VFX Supervisor Klingl Béla, a zeneszerző Balázs Ádám. A film vezető produkciós irodája, a magyar Inforg–M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Muhi András). A feleségem története magyar, német, olasz koprodukcióban, francia részvétellel, a Nemzeti Filmintézet 1,15 milliárd forintos támogatásával, a német-francia Arte, az olasz RAI, az RTL Klub, az Eurimages és a Kreatív Európa Média közreműködésével készült. További koprodukciós partnerek a német Komplizen Film, az olasz Palosanto Films és a patinás francia Pyramide.

A film világpremierje július 14-én lesz a 74. Cannes-i Filmfesztiválon, melynek versenyprogramjába válogatták a filmet. A feleségem története szeptember 23-ától lesz látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában.

Négyzetes kép a leadben: Csata Hanna fotója

Forrás: Mozinet

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kocsis Ágnes: Éden
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem
Viktor Kosakovskiy: Gunda

Más művészeti ágakról

art&design

Traumapanoráma Traumapanoráma
Lázár Kristóf: You can’t take another ache inside your body című kiállításának megnyitóbeszéde
színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében
irodalom

Aranykapu Aranykapu
Gáspár-Singer Anna novellája a Prae spekulatív fikció témájú számából
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés