bezár
 

art&design

2021. 08. 11.
Erőss István a Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektora
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Erőss István a Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektora 2021. augusztus 1-jével megkezdte munkáját Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem új rektora, aki Radák Esztert váltja mandátumának lejártával a rektori székben. Az új vezető az Egyetem nemzetközi elismertségének növelését tűzte ki célul.

A Képző új rektora az MKE jogelőd intézményében, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett 1995-ben, szakmai kapcsolata az Egyetemmel azonban tanulmányait követően is megmaradt. Hallgatóként, majd művészként és oktatóként is több külföldi intézményben járt és alakított ki szakmai kapcsolatokat. 2008-tól az egri Eszterházy Károly Egyetemen tanszékvezetőként és intézetigazgatóként tevékenykedett, 2013-14-ben vendégprofesszorként tanított a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetemen (NTUA). Egerben az ott töltött több mint 10 év alatt a javarészt a rajztanár-képzés hagyományain nyugvó oktatási tradíciót kellett átalakítania korszerű, dinamikus, frissebb szemléletű művészetoktatási programmá, de a kezdetektől fogva nagy hangsúlyt fektetett az intézmény nemzetközi kapcsolatrendszerének kialakítására is. Jelentős kapcsolati hálójának segítségével most a Képző nemzetközi újrapozícionálását tervezi.

„Az MKE állandó résztvevője, sőt kezdeményezője kell legyen országos jelentőségű kiállításoknak éppúgy, mint külföldön megrendezendő reprezentatív kortárs magyar tárlatoknak. Az Egyetem nagyszámú európai kapcsolatait bővíteni kell Európán kívüli kapcsolatokkal, melyek az oktatás nemzetköziesítésének előnyei mellett kiállítási lehetőségeket is generálnak, ami az Egyetem nemzetközi presztízsét és a magyar kultúra széleskörű elismerést egyaránt növelni tudja. A fenntartó középtávú stratégiájában megfogalmazott fokozatváltást ennek a küldetéstudatnak a jegyében kell a Magyar Képzőművészeti Egyetemnek folytatnia, a jelenlegi magas színtű oktatás fenntartása, fejlesztése mellett valósítva meg stratégiáját.” – mondta Erőss István, a Képző új rektora.

Erőss István művészi tevékenységét 1994-ben Stúdió Díjjal, 1995-ben Barcsay-díjjal, 2012-ben pedig Munkácsy-díjjal ismerték el. Oktatói munkájának elismeréseként 2013-ban az MTA Mestertanár aranyérmet adományozott számára, a koreai Ichon városától pedig díszpolgári címet kapott.

Radák Eszter vezetése alatt az Egyetem a római, rigai és drezdai művészeti akadémiákkal együttműködve létrehozta az EU4ART európai egyetemi szövetséget, számos kutatási projektet indított, valamint sikeresen megújította az intézmény akkreditációját. A leköszönő rektor mandátuma lejártával továbbra is az Egyetem oktatójaként dolgozik tovább a magyar képzőművészeti oktatás legkiválóbb színvonalú megvalósításáért.

A négyzetes képen Erőss István látható. Forrás: az MKE Marketing és kommunikációs irodája.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Az eltűnt idő nyomában Az eltűnt idő nyomában
Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével
art&design

A minimalista szobrászattól az amerikai macsókig A minimalista szobrászattól az amerikai macsókig
Bevezetés a land artba – I. rész
art&design

Transzparencia Transzparencia
Majoros Áron Zsolt „Influence/Hatás” című kiállításáról
art&design

Balatont álmodom, s melléje magamat Balatont álmodom, s melléje magamat
Gondolatok Bodolóczki Linda „Nekem a Balaton” című kiállításának képeiről

Más művészeti ágakról

gyerek

Hátha találunk megoldást Hátha találunk megoldást
Interjú a SQUAD – A banda - drogprevenciós tinimusical író-rendezőjével, Janik Lászlóval
irodalom

Mi az erő, amit könyvnek hívnak? Mi az erő, amit könyvnek hívnak?
Ferencz Mónika, Nagy Hajnal Csilla és Érsek-Obádovics Mercédesz kötetbemutatója
Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
irodalom

A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom A hétköznapok esztétikája és a fantasztikus irodalom
Beszélgetés Keserű József új monográfiájáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés