bezár
 

zene

2021. 08. 31.
Monteverdi: Poppea megkoronázása
Fischer Iván és Marco Gandini rendezésében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Monteverdi: Poppea megkoronázása A Művészetek Palotájában szeptember 9-én kerül műsorra Fischer Iván vadonatúj produkciója a Monteverdi: Poppea megkoronázása című operája – olvasható a MüPa honlapján.

A Poppea megkoronázása Monteverdi legnagyobb alkotása, s egyben az operaműfaj első történelmi témára épülő darabja. Az anya- és feleséggyilkos császár igaz történetének feldolgozása – az öngyilkosság színpadi ábrázolásától a bűnös szerelem beteljesüléséig – bátor vállalkozásnak számított a mű létrejöttekor. A szerző a szövegkönyv kialakításába is beleszólt, minden részletnek különös figyelmet szentelve komponált. Monteverdi a szöveget kifejező zenei eszközök legnagyobb úttörője, így nem meglepő, hogy a mű zavarba ejtő nyíltsággal mutatja be az élettől-otthontól való búcsú fájdalmát vagy épp a kéj hangjait, mígnem antihős és antihősnő a zenetörténet egyik legszebb és egyben legbizarrabb duettjében olvad eggyé, világgá kiáltva a szerelem mindent legyőző erejét. S éppen ez a vonzalom és a látszólag össze nem illő karakterek egymásra találása mozgatta meg Fischer Iván fantáziáját.

A címszerepet a Washington Post által „drámai megjelenése és sokoldalúsága” miatt méltatott sztárénekes, Jeanine De Bique kelti életre. Nerone alakítója az aradi születésű kontratenor, a 2020-ban Händel-díjat nyert Valer Sabadus, akit a Guardian kritikusa szerint „elragadó kontroll és finoman csiszolt technika” jellemez. A világos, csillogó, tiszta, érthető, artikulált éneke miatt kedvelt kontratenor, Reginald Mobley Ottonét, „Az év fiatal művésznője” és „A legjobb operafelvétel” díjjal is büszkélkedő szoprán, Núria Rial Drusillát, a Monteverdi-operákban korábban Sir John Eliot Gardinerrel dolgozó basszus, Gianluca Buratto pedig Senecát alakítja, de olyan visszatérőket is köszönthet a közönség, mint a BFZ Falstaff-produkciójából ismerős Stuart Patterson vagy az Orfeóban a Bachtrack szerint kulcsfiguraként tündöklő mezzoszoprán, Luciana Mancini.

A produkcióról további információ ezen a linken található.

A négyzetes kép forrása: bfz.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés