bezár
 

irodalom

2021. 09. 04.
Mary Shelly Frankensteinjének első kiadásáért akár 300 ezer dollárt is adhatnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mary Shelly Frankensteinjének első kiadásáért akár 300 ezer dollárt is adhatnak Árverésre bocsátják szeptemberben New Yorkban Mary Shelly Frankenstein című regényének egy első kiadását. A könyvért akár 300 ezer dolláros (88 millió forintos) árat is megadhatnak szakértők szerint.

Az 1818-ban megjelent háromkötetes regény az eredeti kék-szürke kemény borítással eladó, ráadásul a lapok fel sincsenek vágva. A ritkaságot Theodore B. Baum hagyatékából bocsátják árverésre.

A kábeltévéipar úttörője 86 évesen augusztusban hunyt el. Irodalmi gyűjteményében megtalálható Charles Dickens Szép remények című regényének kiadói példánya, William Shakespeare Második és Negyedik fóliója, Edgar Allan Poe A hollója eredeti borításban és Walt Whitman Fűszálak című kötetének első kiadása is. A ritkaságokat a szeptember 14. és 17. között zajló online aukción lehet megvásárolni.

Az árverést szervező Christie's szakértője elmondta: Baum évtizedek alatt gyűjtötte össze a gazdag kollekciót, türelmesen kivárta, hogy az egyes kötetek, amelyek érdekelték, piacra kerüljenek. A gyűjtemény szinte minden darabja jó állapotú.

A Frankenstein első kiadása mindössze 500 példányban jelent meg. Az előszót a szerző férje, a költő Percy Shelley írta. Az első kiadásból nagyon ritkán kerül árverésre egy-egy darab, legutóbb 1985-ben lehetett licitálni egy ilyen példányra.

A Christie's aukciójának egy másik fénypontja Charles Darwin A fajok eredete című könyvének első kiadása, amely 1859-ben jelent meg. A kötetből elsőre 1250 példányt nyomtak, ezek egyikére lehet licitálni. A szakértők 150-250 ezer dollárra (44-73 millió forintra) taksálják az elérhető árat.

Shakespeare Második fóliója 1632-ben, Negyedik fóliója 1685-ben jelent meg. A korábbi 180 ezer dollárért (53 millió forintért), utóbbi 100 ezer dollárért (29 millió forintért) kelhet el a várakozások szerint.

A gyűjteményt szeptember 9. és 13. között a Christie's New York-i galériájában lehet megtekinteni.

A négyzetes kép forrása: wikimedia.org

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés