bezár
 

irodalom

2021. 09. 04.
Megjelent Tandori Dezső új, egyben utolsó kötete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent Tandori Dezső új, egyben utolsó kötete A szegedi Tiszatáj Kiadó gondozásában megjelent Tandori Dezső Felplusztulás, leplusztulás című könyve, mely a szerző 2018-ban és 2019-ben létrehozott műveiből készített bő válogatás.

A könyv alcíme szerint "előzetességeket és utólagosságokat" tartalmaz, vagyis az állandóan keletkezőben lévő Tandori-életmű megértéséhez szükséges, nem filológiai értelmű, hanem mindig lényegi megjegyzésekkel látja el az olvasót.

A nemcsak műfajilag, de a megszólalás hangnemeit és a közreadás technikáit tekintve is rendkívül sokszínű kötet a szerző 2019 februárjában bekövetkezett halála előtti hónapok elkerülhetetlen emberi-testi összeomlásának történetét, "plusztulás"- rajzát a töretlen művészi kreativitás és a kifejezésbe vetett hit segítségével ellenpontozza.

A nyolc terjedelmes ciklust közreadó könyv, bár egy rövid alkotóperiódus lenyomata, mégis komplett élményhez juttatja befogadóját, hiszen a pálya legjobb, igazán sűrű pillanatait idézve egyszerre tart bemutatót a vers, az aforizma, az esszé és az ideogramma Tandori Dezső által elért nagy eredményeiből. A kötet, a készítés intim-személyes jellegét előtérbe állítva számos kéziratos lap, valamint az utolsó, ALZ című krétarajz ciklus bemutatását is magára vállalja.

A könyvet a szerkesztő, Tóth Ákos keletkezéstörténeti problémákat és az olvasás kérdését előtérbe állító tanulmánya zárja. A könyvtárgyként is emlékezetes alkotást Annus Gábor tervezte.

A négyzetes kép forrása: Tiszatáj Könyvek

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés