bezár
 

irodalom

2021. 09. 10.
Karátson Gábor Faust-illusztrációiból nyílik kiállítás Szolnokon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karátson Gábor Faust-illusztrációiból nyílik kiállítás Szolnokon Karátson Gábor Goethe Faust című művéhez készített illusztrációiból nyílik kiállítás csütörtökön a Szolnoki Művésztelep Kert Galériájában.

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a kormány döntése és támogatása révén lehetőséget kapott arra, hogy a Karátson Gábor Archívum és Kutatóműhely létrehozásával Karátson Gábor életművét ne csak konzerválja, de széles körben meg is ismertesse. Ennek részeként jött létre a szolnoki kiállítás, amelyet több hasonló is követ a közeljövőben.

Karátson Gábor (1935-2015) a 20. századi magyar képzőművészet egyik legsokoldalúbb alkotója volt. Író, műfordító, filozófus, orientalista, környezetvédő s nem utolsósorban festő és grafikus. Grafikusi életművének egyik legnagyobb műve Goethe Faustjának az illusztrálása volt. Az Európa Kiadónál 1980-ban megjelent két kötet 64 akvarellje és ceruzarajza Goethe nagylélegzetű művének egészen egyedi értelmezését nyújtja. A színes és monokróm lapok Goethe színtanának és színelméletének megfelelően, a színek szimbolikája révén elevenítik meg a drámai költemény egyes szakaszait.

Karátson Gábor: Faust

A színes Faust ráadásul teljesen egyedülálló a művészettörténet klasszikus, fekete-fehér Faust-illusztrációinak sorában is. A kiállítás a hatvannégy képen kívül elsőként mutatja be Karátson 1969-ben, szintén a Fausthoz készült tizenhárom linómetszetét. A kiállítást az illusztrációk alapjául szolgáló Faust-idézetek és a művészről készült fényképek egészítik ki.

Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője Karátson Gábor munkásságára utalva emlékeztetett: "bármilyen műfajhoz, bármely megszólalási módhoz is fordult, megkérdőjelezhetetlenül jelentőset alkotott. Életműve, a létrehozott művei, az alkotási folyamatot jellemző művészetfilozófiai megközelítései és fáradhatatlan közéleti tevékenysége mind-mind olyan értéket hordoznak, melyeket külön-külön, de önnön komplexitásukban is meg kell ismernie a következő generáció tagjainak."

Az október 10-ig látható kiállításról bővebb információ ezen a weboldalon található.

A négyzetes kép forrása: Faust I. kötetének borítója (1980)
Karátson Gábor illusztrációja

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Helga Flatland, Malte Persson és Lilja Sigurðardóttir a PesText Nordicon
Tárca Svédországból
Ferencvárosi József Attila Irodalmi Támogatás
Vida Gábor Senkiháza című regényének bemutatója a Margón

Más művészeti ágakról

Richard Strauss Rózsalovagja a Holland Nemzeti Operaházban
Nő létére – improvizált előadás a Kastner Kommunityben
gyerek

Ingyenes kiállítás "TÉRHATÁS" címmel
Roger Waters-koncert, MVM Dome, 2023.04.23.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés