bezár
 

irodalom

2021. 09. 14.
Megjelent a Nemzeti Évfordulóink 2021
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent a Nemzeti Évfordulóink 2021 A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Petőfi Kulturális Ügynökség együttműködésében jelent meg a Nemzeti Évfordulóink legújabb kötete. A kiadvány a 2021-es év legjelentősebb magyar vonatkozású évfordulóit tartalmazza.

A frissen megjelent Nemzeti Évfordulóink előszavában Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az emlékezés jelentőségére hívja fel a figyelmet. A kiadvány a teljesség igénye nélkül olyan magyar vonatkozású jelentős évfordulókat tárgyal, mint például Jancsó Miklós filmrendező, Cziffra György zeneszerző, Pilinszky János költő, Mészöly Miklós író, Romhányi József író, költő születésének 100. évfordulója, a soproni népszavazás és a trianoni békeszerződés és 100. évfordulója vagy az Magyar Távirati Iroda és az LGT zenekar megalakulásának 100. és 50. évfordulója.

Az online formában elérhető katalógus különlegessége, hogy a klasszikus születési, halálozási évfordulók mellett izgalmas és nagy horderejű eseményeket is bemutat úgy, mint Mindszenthy József bíboros száműzetése vagy IV. Károly király visszatérési kísérletei.

A kiadvány szerkeszőbizottságában Gazda István, Kecskeméti Gábor, Mikó Árpád és Ujváry Gábor voltak. A katalógus létrejöttéhez az előzetes adatgyűjtést Németh Tibor végezte.

A kiadvány elérhető a PIM Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) felületén és az issuu.com platformon.

A négyzetes kép forrása: PIM
© Csuth Péter

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés