bezár
 

színház

2021. 09. 25.
Arno Schuitemaker koreográfus előadása látható a Trafóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arno Schuitemaker koreográfus előadása látható a Trafóban Arno Schuitemaker koreográfus előadása látható a Trafó - Kortárs Művészetek Házában a hétvégén: a Trafó visszatérő vendégének If You Could See Me Now című három táncosra komponált darabját szombaton és vasárnap láthatja a közönség. A darab egy trilógia harmadik része, amelynek előzményei a korábbi évadokban szerepeltek a műsoron.

Arno Schuitemaker koreográfus immár harmadik alkalommal érkezik a Trafóba. A Budapesten is bemutatott I Will Wait For You és a While We Strive után a trilógia befejező részét hozza el a Trafóba, a szintén három táncosra komponált If You Could See Me Now-t - olvasható a Trafó MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint az előadásról írják, a színpad üres terében három, folyamatos mozgásban lévő alak látható. Ritmikus, ismétlődő mozgásuk által táncuk egyre energikusabb lesz, ez az energia pedig egyre csak gyűlik és halmozódik. Szüntelen mozgásuk új utakat talál, izgalmas és változékony kifejeződéseket.

Az If You Could See Me Now karakteres előadás, amely magán hordozza Arno Schuitemaker összes stílusjegyét. Előadásaiban óriási hangsúlyt kap a zene és a világítás, ez utóbbi nemcsak mint negyedik szereplő van jelen, hanem mint a legalapvetőbb dramaturgiai eszköz. Akár egy mindenható irányító erő, a fény kiemel és elrejt, hogy aztán a tetőponton teljes fegyverzetben jelenjen meg, végül lecsendesülve önnön magához térjen vissza - írják az előadásról.

Mint kiemelik, Arno Schuitemaker eredeti végzettsége szerint repüléstechnikai mérnök, koreográfiáit ezért mindig a ráció vezeti: megteremti a tökéletes absztrakciót tisztán, matematikai nyelven. Táncosai ismétlődő mozgásuk egyenletei révén tudnak hatni a közönségre. Schuitemaker koreográfiái meggyőzőek, varázslatosak és intenzívek - áll az ismertetőben.

"A jellegzetes, szakadatlan egymásba átfolyó mozdulatok révén munkáiban a szeretet, a magány és a várakozás mutatkozik meg. Előadóival, zeneszerzőivel és világítástervezőivel együttműködve táncművei magával ragadó összművészeti alkotásokká válnak" - fogalmaznak a közleményben.

Az If You Could See Me Now estéin egy ingyenes táncfilm-vetítéssel is ki lehet egészíteni a programot. A francia szervezésű All We Can Do nemzetközi táncfilm projekt keretében született Overground Dancing Cities - Budapest című táncfilmet szombat és vasárnap este lehet megtekinteni Trafó Stúdiójában.

A szombati Arno Schuitemaker előadás után adják át az idei Lábán Rudolf- és Halász Péter-díjakat. Az idén csak különdíjakat ítéltek meg a kuratóriumok: díjazták Angelus Iván és Lőrinc Katalin táncművészek pedagógiai munkásságát, valamint a freeSZFE-akciósorozatot.

Négyzetes kép forrása: trafo.hu/programok/tanc_arno_schuitemaker_if_you_could_see_me_now

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Két óra Madách bonctermében Két óra Madách bonctermében
Interjú Visky Andrással, az előadás dramaturgjával
Interjú Wéber Katával útkeresésről, a színházi és filmes alkotásmódok különbségeiről, külföldi tapasztalatokról
Interjú Ördög Tamással kaposvári pályakezdésről, a társulatalapítás lehetőségeiről, külföldi tapasztalatokról

Más művészeti ágakról

Laurent Tirard: A beszéd
gyerek

Hercules wins Hercules wins
A Helló, Héraklész premierje a Budapest Bábszínházban
irodalom

Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok Csak az tudok lenni, ahogy megszólalok
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés