bezár
 

zene

2021. 09. 25.
Újbuda Jazz Fesztivál a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újbuda Jazz Fesztivál a Fonóban A Santa Diver Trió, a Nagy Emma Quintet, az Atma Mundi Ensemble, a Dresch Double Quartet, a Mordent Quintet, a Gadó Trió és a Canarro lép színpadra az Újbuda Jazz Fesztiválon a Fonó Budai Zeneházban szeptember 30. és október 2. között.

Immár tizennegyedik alkalommal rendezik meg az eseménysorozatot, amelynek keretében az A38 hajón már e hét elejétől zajlanak a koncertek. A kínálatban a súlyos avantgárdtól a hagyományos szvingig, egyedi és különleges együttműködésektől fiatal pályakezdőkig, kísérletezőktől neves klasszikusokig sok minden megtalálható - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Fonóban szeptember 30-án csütörtökön 20 órakor a Santa Diver Trió játszik. A formációt 2006-ban alapította Kézdy Luca hegedűs és Szesztay Dávid multiinstrumentalista, zeneszerző; a trió harmadik tagja Szegő Dávid dobos. A zenekar sajátos és unikális zenei világot képvisel, amely a dzsessz, a világzene és a szabad zene metszetében található. A csütörtökön 21 órától a Nagy Emma Quintet következik, amelynek eddig két lemeze jelent meg. Kontrasztok és disszonancia, improvizáció és sokszínűség, öröm és spleen, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód sejlik át a produkción. 2019-ben a nemzetközi zsűri szavazatai alapján megnyerték a Müpa Jazz Showcase szakmai díját.

Október 1-jén előbb a horvát-olasz Atma Mundi Ensemble dzsessz/világzenei együttes lép színpadra, amelyet a  multiinstrumentalista és zeneszerző Zoran Majstorovic vezet. Zenéjük alapját elsősorban a különféle vonós- és fúvós hangszerek, az ütőhangszerek és a körülöttünk lévő természet hangjai adják. Utánuk ad koncertet Dresch Mihály két kvartettje. A hazai színtér meghatározó szereplője az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a dzsesszbe. A legendás Quartetben Dresch Mihály - (szaxofon), Lukács Miklós (cimbalom), Gyányi Marcell (nagybőgő) és Csizi László (dob) játszik, a Dresch Vonós Quartetben pedig a főszereplő mellett Ifj. Csoóri Sándor (brácsa, tambura), Zimber Ferenc (cimbalom) és Bognár András (nagybőgő).

A fesztivál Fonóban zajló részének zárónapján, október 2-án először a Mordent Quintet zenél, amely a dzsessz formabontóbb, kreatívabb megnyilvánulást igényló régióiban kalandozik. A csapatban Raboczki Balázs szaxofonos, Richter Ambrus dobos, Miskolczi Márk bőgős, Táborszky Bence trombitás és Jónás Rezső zongorista játszik. Utánuk a Gadó Trió következik, amelyet Gadó Gábor gitárjátéka határoz meg: szabadon szárnyaló, egyedi és eredeti zenéje üstökösként robbant be az ezredforduló környékén a köztudatba. A zárókoncert a Canarróé, amelynek zenéje a manouche swing köré épül, ötvözete Django Reinhardt stílusának és a békebeli magyar dzsessznek. A Canarro tagja Sidoo Attila (gitár), Szakál Tamás (hegedű/ének), Marosi Zoltán (harmonika), Jakab Viktor (gitár) és Soós Márton (bőgő).

Négyzetes kép forrása: facebook.com/atmamundiensemble

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Háttérinterjú Horváth Zsolttal az igazgatói feladatokról, a zenekarok belső életéről és közösségépítésről
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről

Más művészeti ágakról

art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
irodalom

A mindennapok újraírása A mindennapok újraírása
Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjpályázat nyerteseinek beszélgetéséről
gyerek

Jancsótól Nolanig, ballagási cipőben
Folytatódik az új tanévben a SuliMozi
Interjú Gábor Bencével, a Volt egyszer egy képregény alkotójával


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés