bezár
 

film

2021. 09. 25.
Claire Mathon kapta az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Claire Mathon kapta az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját Claire Mathon francia operatőr kapta az idei Zsigmond Vilmos Filmfesztivál fődíját a Céline Sciamma rendezővel készített Portré a lángoló fiatal lányról című nagyjátékfilmért.

Szabó Gábor zsűrielnök a szombati, szegedi díjátadóján hangsúlyozta, az elmúlt évek során nagyot emelkedett az immár ötödik alkalommal megrendezett fesztivál presztízse, idén már a legmagasabb elismerésekkel rendelkező filmeket is nevezték a seregszemlére. Egy új filmhez korábbi sikereitől függetlenül mindenki egyenlő eséllyel kezdhet hozzá, éppen ezért az idei díjazottak között a zsűri döntése alapján szerepelnek pályájukat kezdő operatőrök és befutott művészek is - fogalmazott a szakember.

A nagyjátékfilm kategória legjobbjának a Bosszú című mexikói alkotást fényképező Natalia Cuevas-t választották, a mű rendezője Rodrigo Fiallega. A kísérleti filmek között a zsűri az elismerést Hejüsz Bettinek ítélte oda a Még emlékszem című filmért, melyet Chilton Flóra rendezővel készített. A legjobb kisjátékfilmnek járó elismerést Vince Alina operatőr vehette át a Mónika nem akar a földön járni (rendező Korom Anna) című alkotásért.

Szeged város díjával Gyuricza Mátyás operatőrt jutalmazták a Kelet című magyar filmért, melyet Dávid Attila rendezővel készített.

A kritikuszsűri díját Hajdu Szabolcs rendező Békeidő című filmjének fényképezéséért Bántó Csabának ítélték oda, ahogy a legjobb fiatal művésznek járó elismerést is az operatőr vehette át.

A diákzsűri elismerését Apoorva Satish rendező Kanya című filmjének operatőre, Faraz Alam kapta. Az ezüsthaj zsűri díját a Frontera Azul című perui film fényképezésért Jorge Carmonának ítélték oda.

Hagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál szakmai zsűrije életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Idén a zsűri döntése alapján Kardos Sándor - A kis Valentino, az Álombrigád, az Egészséges erotika, az Eldorádó, A legényanya, A hídember című filmek társalkotója - kapta az elismerést.

Az idei fesztiválra több mint négyszáz alkotást neveztek - afrikai, ázsiai, dél-amerikai és szép számmal európai filmeket -, ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő 41 művet az előzsűri.

Négyzetes kép forrása: festival-cannes.com/en/artist/claire-mathon

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Katával útkeresésről, a színházi és filmes alkotásmódok különbségeiről, külföldi tapasztalatokról
Chloé Zhao: A nomádok földje
Jurik Kristóf: A kuflik és az Akármi
Ludwig Múzeum: Nagylátószög – 120 éves a magyar film (2021. július 23. – november 14.)

Más művészeti ágakról

építészet

Gyárépületből kreatív műhely Gyárépületből kreatív műhely
Megalakult a Goldberger-kollektíva
gyerek

Jancsótól Nolanig, ballagási cipőben
Folytatódik az új tanévben a SuliMozi
irodalom

Adj, király, katonát! Adj, király, katonát!
Helyzetjel 1.
Shelagh Delaney - Egy csepp méz a Radnótiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés