bezár
 

színház

2021. 09. 28.
Vigyázzanak a cirkuszra!
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Szeptember 23-án a Müpa-ban bemutatták Az Életem a cirkusz című könyvet. Az eseményen részt vett a szerző, Sz. Látó Judit, Kristóf István, a Fővárosi Nagycirkusz volt igazgatója, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál megálmodója, a könyv ihletője Kristóf István, a könyv kiadója, Vági Bence, a Recirquel társulat alapítója, végül Novák-Durcza Dóra, a beszélgetés moderátora.

Az eseményt Vági Bence nyitotta meg köszöntőjével, amelyben a fiatalság újító, lázadó természetét, és a hagyományok a munkafolyamatba való szükségszerű visszatérését taglalta. Ezek után Kristóf Krisztián köszöntötte a jelenlévőket, köztük Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt, Kosztolánczy Gábort, a Müpa gazdasági igazgatóját, számos neves művészt, és cirkuszi szakembert. Majd idézetet olvasott fel a könyv előszavából:

Szkéné színház

„A cirkusz különleges világ. Egyszerre nyitott és zárt tér, sajátos törvényekkel és a benne élők furcsának tűnő szemléletmódjával. Évszázadok óta előítélet-mentesen fogad be mindenkit, de egy feltételt mindig támaszt: szeressék és tiszteljék a cirkuszt. (…) Furcsa emberek vagyunk mi, egyszerre a világ polgárai és a csavargói, akik mindenütt, de igazán sehol sincsenek otthon. (…)”

A beszélgetés során kiderült, Kristóf István 80. születésnapja alkalmából kérte fel fia Sz. Látó Juditot, a könyv megírására.

A pandémia alatt készült kézirat Kristóf István saját megállapításában „egyszerű cirkuszos életén” jár végig. Célja betekintést nyújtani a cirkuszosok életébe, elsőre ugyan különösnek tűnő, de sok tanulsággal szolgáló értékrendjébe.

Végül Kristóf István kérte fel a jelenlévőket – ugyan tudjuk, hogy a cirkusz nap mint nap megújul, de ehhez az kell –, „figyeljenek oda az utánpótlásra”, „vigyázzanak a közönségre”, és legfőképpen „vigyázzanak a cirkuszra”.

Fotó: Székely Lilla Flóra

nyomtat

Szerzők

-- Pásztor Máté --


További írások a rovatból

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés