bezár
 

art&design

2021. 09. 29.
Fajgerné Dudás Andrea kiállítása a Werk Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fajgerné Dudás Andrea kiállítása a Werk Galériában 2021. október 1-én, a Mellrák Világnapján, 19 órától a nemzetközileg is ismert festőművész, Fajgerné Dudás Andrea „Agatha” című kiállításának és kapcsolódó performanszának ad otthont a Werk Galéria. A kiállítás címét a mellrákban szenvedő nők védőszentje, Szent Ágota után kapta, aki mártírhalált halt, mert nem volt hajlandó mást szeretni Istenen kívül, ezért megkínozták és levágták a melleit.

Fajgerné valódi 21. századi művész. A korszellemnek megfelelően lerombolja a régi képmutató, idejétmúlt rendszereket, hogy helyet teremtsen az újnak, a másnak, az igazinak. Mintha teljes létezése művészetének szolgálatában állna; anyaként, feleségként, és dolgozó nőként is folyamatos performansz a létezése.

Festészetének központi témája a saját, amúgy túlsúlyos teste. Már ezzel önmagában is cáfolja a média által teremtett képmutató normatív testképet. Frusztráció és bűntudat nélkül vállalja, mi több, hangsúlyozza túlméretezett idomait, tudatos szabálysértő, egyik nagy feltűnést keltő rebellis gesztusa saját hájtömegének művészi feldolgozása volt.  

A Werk Galériában rendezett Agatha című kiállításának története is felettébb beszédes.

A kiállítás képi anyagát a Werk helyszíne inspirálta. A képeket létrehozó asszociációs láncolatban ott van az orvosi szekrény, a csipketerítők, a hely sárga és a fekete dizájnja. A sárgára nézve a művész korábbi mell-citromjaira asszociált, a csipketerítők pedig a fehérneműt idézték meg benne. És persze bejött a szilva is, ami a Zöld Paradicsom és az alma (Common Jam) mellett régóta foglalkoztatja. Kertjében van egy szilvafa, aminek a termését minden évben leszedi és elteszi. Anyósától tanulta a sült szilvalekvár készítését, amihez semmi sem kell, csak szilva és sütő. S akkor a képbe bejött a Bükki füvesember, aki szerint a szilvalekvár mellre való kenése gyógyítja a mellrákot. De csak a sütött lekvár, ami szintén fontos szerephez jut a vernisszázson. 

A kiállítás megnyitóján Ujj Zsuzsi énekel, Darvas Kristóf tangóharmonikázik.

 

Négyzetes kép: Fajgerné Dudás Andrea Galaktotrophusza, 2017. Olaj, vászon, 80x80.

Agatha
A kiállítás október 1-jén, 19:00 órától tekinthető meg a Werk Galériában.
Helyszín: Werk Galéria • 1132 Budapest, Csanády u. 11.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Egy Asztal Elmozdítása című lakáskiállítás margójára
art&design

A techno mint életérzés A techno mint életérzés
Utózengés: a Techno Worldsről az Art Quarter Budapestben
art&design

A QAnontól a Snapchat diszmorfiáig A QAnontól a Snapchat diszmorfiáig
Az #IFeelSeen című kiállítás elméleti kereteiről
art&design

Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása? Vendégként a Leopold Bloom díjátadón: de milyen is az 5 döntős kiállítása?
Szabó Eszter kapta a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat

Más művészeti ágakról

irodalom

Lefektetett mintázatok Lefektetett mintázatok
Horváth Györgyi a Változatok irodalomkritikára sorozat keretében
színház

Szentivánéj a Pasaparkban Szentivánéj a Pasaparkban
A Pintér Béla és Társulata Marshal Fifty-Six cím előadásáról
Interjú Dömötör András rendezővel, aki legtöbbször német nyelvterületen dolgozik, ahol inspirálja a kulturális pezsgés, a támogató közeg.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés