bezár
 

zene

2021. 10. 01.
A Budapesti Fesztiválzenekar a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Budapesti Fesztiválzenekar a Müpában Október 7-én 19:45-ös kezdettel, egy szünet beiktatásával ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar – olvasható a Művészetek Palotája honlapján.

1901-ben fontos események zajlottak a zenevilágban: Rachmaninov befejezte II. zongoraversenyét, Sibelius pedig elkezdte II. szimfóniáját. Mindkét mű áttörést jelentett szerzőjének: előbbinek segített leszokni az alkoholról és kilábalni egy sikertelen bemutató okozta depresszióból, utóbbinak pedig hatalmas sikert hozott az egész kontinensen.

Az estet az orosz Dmitrij Kitajenko egészségügyi okokra hivatkozva lemondta, így helyette Madaras Gergely vezényli a Budapesti Fesztiválzenekart, szólistaként pedig a „csodálatos, heves és végtelenül virtuóz” dél-koreai Yeol Eum Son lép színpadra. A The Times „a tisztaság és fölény mintapéldájaként” emlegette a fiatal zongoristát, akinek Rachmaninov II. zongoraversenyének megszólaltatásához mindezekre a tulajdonságokra szüksége is lesz.

A koncert második felében hallható Sibelius-mű alapgondolata egy békés olasz kiránduláson született meg. A II. szimfónia a szerző utolsó olyan műve, amelyben egyértelműen tiszteleg a klasszikus formák és a nagy elődök, így Beethoven előtt is.

Említett művek a következő formában hangzanak majd el:

  • Rachmaninov: II. (c-moll) zongoraverseny, op. 18
  • Sibelius: II. (D-dúr) szimfónia, op. 43.

A koncert megtekinthető a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Négyzetes kép a leadben: a Müpa hivatalos oldala (készítette: Alice Blangero)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőknek: Balogh Máté válaszol
Platon Karataev koncert a Müpában
Interjú Snétberger Ferenccel pályakezdésről, külföldi érvényesülésről, a Snétberger Zenei Tehetség Központról

Más művészeti ágakról

irodalom

Pszt! Az Öreg Banda játszik! Pszt! Az Öreg Banda játszik!
A Margó Fesztiválon mutatták be Kollár-Klemencz László Öreg Banda című regényét
irodalom

Van bennünk rózsa Van bennünk rózsa
A Margó Fesztiválon mutatták be Danyi Zoltán A rózsákról című regényét (Magvető Kiadó, 2021)
Tarek Boudali: 30 nap maximum


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés