bezár
 

építészet

2021. 10. 02.
Népi Építészeti Program pályázat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Népi Építészeti Program pályázat Október 21-ig várják a pályázatokat a Népi Építészeti Program hetedik támogatáskérelmi körében olyan szervezetektől vagy magánszemélyektől, akik helyi vagy országos védettségű, népi építészeti emléknek minősülő épületet birtokolnak. A magyar kormány által létrehozott és finanszírozott Népi Építészeti Programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány szervezi.

Az elmúlt bő két év eredményei bizonyítják: a kormány azon törekvése, hogy minél több épített értéket mentsen meg a magyarországi népi építészet emlékeiből, a tulajdonos magánszemélyeknél és szervezeteknél egyaránt kedvező visszhangra talál. A program éves támogatási kerete 1,5 milliárd forint, amelyet az első, csonka év után 2020-ban már ki is merítettek a benyújtott kérelmek.

A program értelmében visszatérítendő támogatást kérhetnek olyan szervezetek vagy magánszemélyek, akik helyi vagy országos védettségű, népi építészeti emléknek minősülő épületet birtokolnak. Külön programelemet jelentenek a tájházak.

A támogatás igényelhető szakmai előkészítésre (ebbe beletartozik a későbbi építési támogatáshoz szükséges szakvélemények, árajánlatok beszerzése), részleges vagy teljes felújításra. A minimális támogatási összeg 500 ezer, a maximális 20 millió forint. Az elvárt önrész 10 százalék. Jelenleg a hetedik támogatáskérelmi kör fut, ennek keretében szakmai előkészítésre és/vagy felújításra kérhető támogatás.

"Úgy látjuk, hogy a magyar kormány támogatása és a jól bonyolított program nagyon sok épülettulajdonost indított arra, hogy megújítsa a birtokában álló ingatlanokat. A program további hozadéka, hogy számos olyan szakembernek ad munkalehetőséget, aki egyre ritkábban alkalmazott technikák tudója: nádfedők, fa nyílászárókkal foglalkozó mesterek, különleges, a népi építészetben alkalmazott egyéb módszerek birtoklói kerülnek helyzetbe a program által" - idézi a közlemény a Teleki László Alapítvány igazgatóját.

Diószegi László az alapítvány terveiről is beszámolt: „szeretnénk elérni, hogy a közeljövőben a magyar kormány terjessze ki a Népi Építészeti Programot a határon túlra is.” Az aktuális kiírás részletei a http://www.telekialapitvany.hu/szeptemberben-ujra-megjelenik-a-nepi-epiteszeti-program-legnepszerubb-eleme-a-szakmai-elokeszitesre-es-vagy-epuletfelujitasra-igenyelheto-tamogatas/ linken elérhetők.

A négyzetes kép forrása: www.telekialapítvany.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásköz-pont nyerte az idei Média Építészeti Díját
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról
építészet

A Gizella Malom metamorfózisa 

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés