bezár
 

irodalom

2021. 10. 11.
Az antropocén és A ránk bízott kert a Margón
A Prae Kiadó programja október 15-én, péntek este 20 órakor
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az antropocén és A ránk bízott kert a Margón A Várkert bazárban Horváth Márk filozófus, Az antropocén című könyv szerzője, L. Varga Péter irodalomtudós, Mohácsi Balázs, A ránk Bízott kert műfordítója, egyik ötletadója beszélgetnek. Közreműködik: Boncsér Sára Luca, akinek az előadásában költemények hangoznak el az ökoköltészeti antológiából.

Az antropocén: új földtörténeti korszak, amely nevét az emberről kapta. Az ember jelenléte bolygónkon az utób­bi évezredekben meghatározóvá vált, a legutóbbi néhány száz évben, különösen az ipari forradalomtól kezdve pedig döntően befolyásoló tényező lett, ami a környezetben és a Föld rendszereiben komolyan érezteti hatását. Az öko­lógiai válság, a klímakatasztrófa, a környezetszennyezés valósága, ami az egyre kiterjedtebb területeket fölfaló mezőgazdaság, iparosodás és a népességrobbanás egye­nes következménye, napjainkban már nem lehet vita tárgya.

Kortárs világirodalmi versantológia hosszú ideje nem jelent meg magyar nyelven, ezért aligha túlzás, hogy A ránk bízott kert megszületése már önmagában ünnep. Az ökoköltészeti antológia azonban az ember, a társadalom és a természet szerteágazó, mindent átható kapcsolatát előtérbe helyezve ad ízelítőt a világlíra alkotásaiból, így az olvasó személyes tapasztalatai alapján is magáénak érezheti a könyvet, miközben bekapcsolódik a világ poétikai áramlataiba. Az antológia versei eredetileg a Versum online költészeti portálon jelentek meg, a műfordítások fiatal költők, fordítók munkái. A költemények formai, nyelvi és gondolati gazdagságuk mellett új, megrázó és megkerülhetetlen kérdéseket tesznek fel, amelyek válaszra várnak a költészeten túli, hétköznapi életünkben is.

A könyvek kedvezményesen a kiadó webshopjában

Az antropocén

A ránk bízott kert. Ökoköltészet – Világirodalmi antológia

A fesztivál ideje alatt a kötet a helyszínen és az alábbi linken kedvezményes áron vásárolható meg.

További infó: www.margofeszt.hu
Instagram.com/margofeszt
Hírek, interjúk, beleolvasók, recenziók:
https://www.facebook.com/konyvesmagazin/
https://www.instagram.com/konyvesmagazin/

A program a rendezvény idején érvényben lévő szabályok szerint látogatható. Kérjük, a program előtt tájékozódjon a belépésre vonatkozó aktuális házirendről a Liszt Ünnep honlapján.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés