bezár
 

színház

2021. 10. 12.
A Fővárosi Törvényszéken játssza A vád tanúját a Játékszín
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fővárosi Törvényszéken játssza A vád tanúját a Játékszín A Fővárosi Törvényszék esküdtszéki termében játssza Agatha Christie A vád tanúja című krimijét vasárnap a Játékszín. A produkció főbb szerepeiben Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla látható.

A színház hétfői közleménye szerint Magyarországon először tartanak színházi előadást tárgyalóteremben.

Szkéné színház

A közleményben kiemelik, hogy a Fővárosi Törvényszék patinás helyisége bíróságon játszódó filmekből, többek közt A tanú jeleneteiből, és televíziós híradásokból lehet ismerős a közönségnek. Emblematikus tárgyalások, többek között az '56-osok pere, de nagy port kavaró és a közvéleményt foglalkoztató, elhíresült bűntények tárgyalásának helyszíne is volt az esküdtszéki terem.

Mint a Játékszín igazgatója felidézi, a Fővárosi Törvényszék elnökének engedélyével a darab 2019-es bemutatója előtt sajtóeseményt tarthattak a helyszínen. „Azóta feltett szándékom volt előadást játszani ebben a történelmi jelentőségű tárgyalóteremben. Nemcsak a darab témája, de a művészet is illik ebbe a műemléki épületbe” - fogalmaz Bank Tamás.

Agatha Christie A vád tanúja című krimije a világ egyik leghíresebb bűnügyi története: Leonard Vole-t egy gazdag asszony meggyilkolásával gyanúsítják, a színházi közönség a vádemelést követő eseményeket kísérheti figyelemmel a tárgyaláson át egészen az ítélethozatalig. Vole lehengerlő magabiztossággal áll az eljárás elé, de nem ez az egyetlen nehezítő körülmény a néző számára, a megérzéseket számos szerzői csavar befolyásolja.

Az október 17-i előadás egyik különlegessége, hogy öt néző az esküdtek helyén foglalhat helyet a „tárgyaláson” - hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint összesen 105 fő lehet ott a közönség soraiban.

Simon Kornél, az előadás rendezője még a 2019-es premier előtt elmondta, hogy voltaképp a film tárgyalótermi jeleneteibe szeretett bele. Kern András a védőügyvédet alakítja: Sir Wilfrid Robarts az összes jelenetben színpadon van, és a szövegkönyv csaknem minden oldalán szánt neki mondanivalót a szerző, ami sok esetben nagyon pontos jogi okfejtést takar, mindez pedig hatalmas színészi feladat - emelik ki a közleményben.

Az előadás főbb szerepeit játszó Kern András, Lévay Viktória, Kocsis Dénes és Szerednyey Béla mellett a további karaktereket Bacsa Ildikó, Vadász Gábor, Jakab Csaba, Kerekes József, Zsurzs Kati, Barabás-Kiss Zoltán, Szirtes Balázs, Oláh Béla, Schmidt Sára, Petyi János és Várnai Péter alakítja. A produkció díszlettervezője Bátonyi György, jelmeztervezője Papp Janó, a dramaturg Lőkös Ildikó.

Négyzetes kép forrása: https://www.jatekszin.hu/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés