bezár
 

zene

2021. 10. 22.
Bruce Liu nyerte a Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bruce Liu nyerte a Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt Bruce (Xiaoyu) Liu kanadai művész lett a győztese a világ egyik legnépszerűbb zongoraversenyének, az idén 18. alkalommal megrendezett Chopin Nemzetközi Zongoraversenynek – döntött csütörtökre virradóan a zsűri.

A nyertes az aranyérem mellé 40 ezer eurót (14,5 millió forintot) is kapott. A verseny helyszínén, a varsói Nemzeti Filharmóniában tanácskozó zsűri a második helyet a japán Szorita Kjohejnek, valamint az Olaszországot és Szlovéniát képviselő Alexander Gadjievnek ítélte oda, a helyezéssel 30 ezer eurós jutalom is járt. A harmadik helyezett a spanyol Martin García García lett, az ő díja 10 ezer euró volt. A győzteseknek Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter még az éjjel gratulált. A zsűrinek rendkívül nehéz feledata volt, a zongoraművészek mind nagyon magas színvonalat képviseltek – mondta Glinski.

A verseny 1997-ben született győztese, Bruce (Xiaoyu) Liu Párizsból származik, a konzervatóriumot Montrealban végezte el, ahol jelenleg is folytatja tanulmányait. Kanadai, izraeli, amerikai, kínai és ukrán zenekarokkal adott már koncerteket.A versenyen összesen 87 zongorista indult a világ 18 országából, az első három forduló után a döntőbe 12 zongoraművész jutott.

A 18. Chopin Nemzetközi Zongoraversenyt eredetileg tavaly őszre tervezték, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották. A versenyt 1927 óta ötévente rendezik meg Varsóban. A zsűri tagjainak többsége olyan világhírű zongoraművész, aki pályafutása kezdetén megnyerte a versenyt.

Az október 2-án kezdődött rendezvény szombatig zárókoncertekkel folytatódik. A csütörtök esti ünnepi hagversenyen Andrzej Duda lengyel elnök aranyérmet ad át a verseny nyertesének.

A négyzetes kép forrása: The Fryderyk Chopin Institute

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
A Bélaműhely koncertje a pécsi Szabadkikötőben
Recenzió Ábrahám Márta: Chaconne-kézikönyvéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés