bezár
 

film

2021. 10. 29.
Megérkeztek a VERZIÓ idei filmjei, már jegyek is válthatók
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 18. VERZIÓ Filmfesztiválon összesen 35 ország 64 filmjét nézhetik meg az érdeklődők november 9. és 21. között. A fesztiválon bemutatott alkotások aktuális emberi jogi és társadalmi témákat dolgoznak fel: idén többek között az emberiség környezetre gyakorolt hatásáról, a testi-lelki traumákkal való megküzdés útjairól láthatunk dokumentumfilmeket, de megismerhetjük a hatalommal, becsontosodott rendszerekkel küzdő újságírók, tinédzserek, aktivisták történeteit is – adta hírül a VERZIÓ kommunikációs csapata.

A versenyprogramok filmjeit nemzetközi zsűri, diákzsűri és a közönség is értékeli a fesztivál folyamán, a nyerteseket pedig a fesztivál záróeseményén, november 13-án hirdetik ki. A program rendkívül változatos témákban vonultatja fel a dokumentumfilmeket, melyek mind a valóság rétegeinek különböző aspektusait mutatják be. A 64 film között a versenyprogram és a különböző tematikus szekciók segítik a könnyebb eligazodást.

Az Örökké esni fog trailere

A nemzetközi versenyprogramba idén is a világ minden tájáról érkeznek díjnyertes, kreatív dokumentumfilmek, melyek először lesznek láthatók Magyarországon. Az Örökké esni fog lenyűgöző képi világú utazás a háború és béke végtelen körforgásában, a szíriai polgárháborútól az ukrajnai konfliktusig. Az azonos nevű chilei kikötővárosban játszódó Arica az odahordott veszélyes hulladék súlyos, hosszútávú következményeit mutatja be. A Rohingyák száműzetésben című filmben pedig egy fiatal rohingya férfi kalauzol sorstársai álmai és rémálmai között.

A Dívák trailere

Az idei magyar versenyprogramban szerepel a Dívák, amely egyben a fesztivál nyitófilmje, Oláh Kata legújabb dokumentumfilmje, a Digitális Nomádom, valamint a Sábesz stikában, Shiri Zsuzsa és Wizner Balázs alkotása. A VERZIÓn is látható lesz a már korábban bemutatott Tobi Színei, az Anyáim története, a Mesék a Zárkából, a Még emlékszem, az Idegek játéka és a Ketten.

Jelenetkép: Kurázsi

Jelenetkép: Kurázsi

A fesztivál idei egyik fókusztémája a félelem nélküli beszéd, melynek a Parrhesia: Az igazság ideje című szekció ad keretet. Látható lesz a Kurázsi, a belarusz tüntetések története, valamint a Beiskolázva, amely a konzervatív orosz oktatási rendszer világába nyújt betekintést. Szintén ebbe a szekcióba került a díjnyertes amerikai dokumentumfilm, az Amíg el nem fogy a szó, melyben egy szklerózis multiplexszel frissen diagnosztizált fiatal férfi az egészségügyi rendszer igazságtalanságai ellen harcol. Három szíriai aktivista a szíriai forradalom képsoraival szembesülve, tíz év távlatából tekint vissza az eseményekre Az emlék a miénk című filmben, míg a Tűzzel írva India egyetlen, dalit nők által vezetett lapjának munkáját mutatja be, amelynél a frontvonalból tudósítanak politikai ügyekről és korrupcióról.

Jelenetkép: Az első nő

Jelenetkép: Az első nő

Az Elmerülés szekció a fizikai és mentális egészség témáit járja körbe. Az első nőben Evaval ismerkedhet meg a néző, aki sok év pszichiátriai intézetben eltöltött idő után új esélyt kap a független életre. A bátyám története Christine összetett kapcsolatát tárja fel siket, vak és autista bátyjával. A chilei Éjszakai felvétel pedig a filmrendezőt kísértő, sok évvel ezelőtti szexuális erőszak feldolgozásának története.

Kertrendezés trailere

A fesztivál Antropocén szekciójába olyan friss dokumentumfilmek érkeznek, amelyek bemutatják az emberiség környezetre gyakorolt hatását. Közülük a Kertrendezés Grúziába repíti a nézőt, ahol a helyi lakosok változó érzésekkel követik figyelemmel, ahogy sok száz éves fákat ásnak ki a helyükről azért, hogy egy magánbirtok kertjébe kerüljenek. A Felhőcsinálók című filmből kiderül, hogy mivel jár, ha a sivatagban próbálunk esőt fakasztani, míg a Hakni vége bemutatja, hogy a rugalmas munkaidőért cserébe hogyan kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe a gig economy dolgozói.

Ezek azonban csak kiragadott példák a színes programból, amely részletesen a fesztivál honlapján érhető el.

Idén november 9–14. között a filmfesztivál programja elérhető lesz három moziban Budapesten, és a Szabad Terekkel közös szervezésben Debrecenben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Kecskeméten. A tavalyi online VERZIÓ nagy sikerének köszönhetően idén is lesz virtuális hét november 15–21. között, ekkor nemcsak a filmek, de a beszélgetések és kerekasztal-programok felvételei is elérhetőek lesznek a VERZIÓ oldalán. A jegyeket és bérleteket október 28-tól lehet megvásárolni a fizikai és online vetítésekre; további információ a weboldalon található.

A képek forrása: VERZIÓ Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés