bezár
 

irodalom

2021. 11. 05.
Urbi et orbi + Síremlék
Pilinszky 100 a Radnóti színpadán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Radnóti Miklós Színház és a Magvető Kiadó Pilinszky János két ritkán játszott egyfelvonásosával és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetéssel emlékezik a száz éve született Pilinszky Jánosra. A bemutatóra november 27-én,19 órakor kerül sor.

Az Urbi et orbi és a Síremlék című darabokat Szilágyi Bálint és Zsótér Sándor rendezte, és csupán két alkalommal lesznek láthatók a Radnóti színpadán. Pilinszky János 1973-ban ilyen módon írta meg saját párizsi élményeit. Tarján Tamás „hőstettnek” nevezte ezt a próbálkozást, mivel a magyar színházművészet számára „új, szokatlan, rejtelmes univerzalitást nyitott meg, különleges, torzószerű teljességekkel gazdagította dramaturgiánkat.” 

Az előadások nyelve egyedülálló, hiszen nem ritkák az intim, tabusított pillanatok, amelyek bensőségességük ellenére mégis a nyilvánosság tekintete előtt ítéltetnek meg – ilyen például egy haldokló pápa testi szenvedése, vagy egy félmeztelen nő kerti napfürdőzése. A Fehér pápát a Szent Péter térre nyíló ablakban a katolikus hívek tömege nézi, a nőt a kert kerítésénél álló utcaiak bámulják. Halál és újjászületés aktusai, misztikus metamorfózis és ólomsúlyú költői mondatok: így tárul fel Pilinszky színházról való gondolkodása, gyermeki, már-már naiv játékossága és szövegeinek sajátos fekete humora a nézőközönség számára.

A premier után Szabó T. Anna, Bende József és Szegő János beszélgetnek majd a költő munkásságáról. A férőhelyek limitáltak, jegyváltásra a hivatalos honlapon van lehetőség az érdeklődők számára.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés