bezár
 

irodalom

2021. 11. 05.
Urbi et orbi + Síremlék
Pilinszky 100 a Radnóti színpadán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Radnóti Miklós Színház és a Magvető Kiadó Pilinszky János két ritkán játszott egyfelvonásosával és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetéssel emlékezik a száz éve született Pilinszky Jánosra. A bemutatóra november 27-én,19 órakor kerül sor.

Az Urbi et orbi és a Síremlék című darabokat Szilágyi Bálint és Zsótér Sándor rendezte, és csupán két alkalommal lesznek láthatók a Radnóti színpadán. Pilinszky János 1973-ban ilyen módon írta meg saját párizsi élményeit. Tarján Tamás „hőstettnek” nevezte ezt a próbálkozást, mivel a magyar színházművészet számára „új, szokatlan, rejtelmes univerzalitást nyitott meg, különleges, torzószerű teljességekkel gazdagította dramaturgiánkat.” 

Az előadások nyelve egyedülálló, hiszen nem ritkák az intim, tabusított pillanatok, amelyek bensőségességük ellenére mégis a nyilvánosság tekintete előtt ítéltetnek meg – ilyen például egy haldokló pápa testi szenvedése, vagy egy félmeztelen nő kerti napfürdőzése. A Fehér pápát a Szent Péter térre nyíló ablakban a katolikus hívek tömege nézi, a nőt a kert kerítésénél álló utcaiak bámulják. Halál és újjászületés aktusai, misztikus metamorfózis és ólomsúlyú költői mondatok: így tárul fel Pilinszky színházról való gondolkodása, gyermeki, már-már naiv játékossága és szövegeinek sajátos fekete humora a nézőközönség számára.

A premier után Szabó T. Anna, Bende József és Szegő János beszélgetnek majd a költő munkásságáról. A férőhelyek limitáltak, jegyváltásra a hivatalos honlapon van lehetőség az érdeklődők számára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A csengésből a fülkagylódban A csengésből a fülkagylódban
Weeber Luca Borbála volt a Kötetlenül sorozat negyedik vendége
irodalom

Az élőlény mozog és lélegzik Az élőlény mozog és lélegzik
Tóth Kinga és Ladik Katalin beszélgetése és hangköltészeti előadása a Ms. Columbo Live! sorozat keretében
Áfra János és Szegedi-Varga Zsuzsanna közös kötetének bemutatója a MERSZ Klubban
irodalom

Egy Őrző levele Egy Őrző levele
Csepregi János, Dániel András, Kollár Árpád: Nyuca – bestiárium

Más művészeti ágakról

art&design

Planet Budapest 2021
Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó
színház

A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja A Desiré Fesztiválról – Szabadka, anyák napja
Desiré Central Station 2021 – The History and You
Tiszeker Dániel: Nagykarácsony
Beszámoló a 11. Frankofón Filmnapok programjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés