bezár
 

film

2021. 11. 24.
Vár a mozikba a 19. Anilogue
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 24. és 28. között rendezik meg a 19. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált Budapesten. A gyerekeknek és a felnőtteknek szóló animációs filmvetítések az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Art+Cinemában és a Francia Intézetben várják az érdeklődőket. A kicsiknek animációs játszóházzal is készülnek a szervezők.

Az Anilogue idén tíz egész estés animációs filmet tűz műsorra, három rövidfilmes versenyblokkot nézhet a felnőtt közönség, a gyerekeknek két vetítéssel és játszóházzal is kedveskednek, bemutatkozik a portugál animáció múltja és jelene, ezen kívül pedig jönnek az ultrarövid animációk és a csaknem hajnalig tartó Animált éj.

A november 24-én kezdődő fesztivál nyitófilmje az idei év egyik kiemelkedő alkotása, az Európai Filmdíjra jelölt Farkasok népe (Wolfwalkers). A többszörös Oscar-jelölt, ír Cartoon Saloon stúdió legújabb darabjának főszereplője Robyn, a fiatal vadásztanonc, aki édesapjával Írországba utazik, hogy segítsenek a helyieknek megszabadulni az utolsó farkasfalkától. A városfalon kívül eső, tiltott földek felfedezése közben a lány összebarátkozik a szabad szellemű Mebh-bel, aki egy titokzatos törzsből származik, melynek tagjai a szóbeszéd szerint éjszakánként farkassá változnak. Amikor Mebh eltűnt anyjának keresésére indulnak, Robyn egyre jobban elmerül a farkasok népének varázslatos világában.

Tomm Moore, Ross Stewart - Wolfwalkers

Tomm Moore, Ross Stewart: Wolfwalkers

A fesztiválon látható itthon először Mamoru Hosoda (Mirai, A fiú és a szörnyeteg) legújabb filmje, a BELLE: A sárkány és a szeplős hercegnő, melynek főhőse a 17 éves Suzi, aki próbál rátalálni önmagára. Miután regisztrál az „U” nevű virtuális világba, életre kelt egy másik identitást, amely tökéletes ellentéte a valódinak: az ötmilliárd felhasználóval rendelkező, nyüzsgő univerzumban ő Belle, a híres énekesnő. Az egyik virtuális koncertjét váratlanul megzavarja egy különleges teremtmény, és ezzel egyszerre borul fel mindkét élete.

További izgalmas, a világ filmfesztiváljait megjárt animációs mozifilmek is nagyvászonra kerülnek: a Marona csodálatos kalandjaiban egy kiskutya életét követjük végig három gazdáján keresztül, A kedvenc háborúm a hidegháború idején a Szovjetunióban felnőtt rendezőnő gyerekkorát mutatja be, a vadnyugat leghírhedtebb határőrnőjéről szól CALAMITY, Jane Cannary gyermekkora. Valós eseményeken alapul a Josep, mely két férfi párhuzamos történetét mutatja be a spanyol polgárháború alatt, az Öld meg és hagyd el a várost pedig egy szürreálisan bizarr lengyel horror a ritkán látható animációs különlegességekre is nyitott nézőknek.

Három japán alkotást is láthatnak az érdeklődők: A tenger gyermekeiben egy fiú különös vonzalmat érez a nyílt víz és a vízi élet iránt, a Hétnapos háborúban fiatalok lázadnak fel a felnőtt világ uralma ellen, az Ongaku: A zenénkben pedig három tinédzser srác alapít minden tudás nélkül punk együttest.

A rövidfilmes versenyben az utóbbi évek legtöbb elismerést szerzett magyar animációi (pl. Pá, kis panelom!, Dűne, Inkognitó) és a világ animációs filmtermésének legfigyelemreméltóbb alkotásai kerülnek műsorra három blokkban, nagyszerűen feltérképezve a kortárs animációs trendeket, stílusokat és alkotókat.

Orosz Judit - Out There

Orosz Judit: Out There

November 27-én, szombaton a gyerekeket animációs játszóház várja, melyen a természetből vett tárgyak felhasználásával ismerkedhetnek meg az animációs technikákkal és fedezhetik fel az animációs film készítésének eszközeit. A workshop a Calamity, Jane Cannary gyermekkora című film vizuális témáihoz kapcsolódik. A workshopot az Animációs Játszóház biztosítja, jelentkezni a Francia Intézet oldalán lehet.

Az Agência da Curta Metragem új generációs portugál animációs rendezők legjobb rövidfilmjeiből intenzív érzelmekkel teli válogatást állított össze az Anilogue számára, mely áttekintést ad a portugál animáció fejlődéséről az elmúlt három évtizedben.

Az Animált éj évről évre közkedvelt visszatérő program a legelszántabb animációrajongóknak: szombat este három órán keresztül ámulhatnak három tematikus blokk (Erotikus animáció, Az élet fekete-fehérben, Animált horror) legfelkavaróbb és legőrültebb kincsein az Uránia mozi nagytermében.

A 19. Anilogue-ra jegyek kaphatók elővételben a mozik honlapján és a jegypénztárakban. További részletek a fesztivál Facebook-oldalán és az intézmények hivatalos csatornáin (UrániaArt+CinemaFrancia Intézet) találhatók.

 

A képek forrása: Anilogue

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Interjú Dér Asiával a Nem halok meg című filmje kapcsán
Martin Scorsese: Megfojtott virágok

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés