bezár
 

art&design

2021. 11. 27.
Megújult a madridi Zsófia királyné Múzeum állandó tárla
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megújult a madridi Zsófia királyné Múzeum állandó tárla A közelmúlt jelentős közéleti eseményei, társadalmi jelenségei köré szervezve újította meg állandó kiállítását a madridi Zsófia királyné Múzeum, amelyet a nagyközönség szombattól tekinthet meg. A tárlaton szereplő kétezer mű 70 százaléka korábban még nem volt látható a múzeumban. Emellett a 15 ezer négyzetméteres kiállítótér a korábbihoz képest több mint húsz helyiséggel bővült, egykori irodákat, raktárakat alakítottak át.

"Az előző állandó gyűjteményt 2010-ben mutattuk be, azóta a világ megváltozott, és közintézményként kötelességünk eszközöket nyújtani a jelen megértéséhez a művészeten keresztül" - hangsúlyozta Manuel Borja-Villel igazgató a tárlat sajtóbemutatóján.

Az 1881-től 2021-ig tartó időszakot átfogó állandó kiállítás legnagyobb szenzációját az elmúlt negyven év időszakának feldolgozása jelenti, amelyben kiemelt szerepet kapott a nyolcvanas évekbeli spanyol kulturális forradalom bemutatása, a punk kultúra és az alternatív szórakozóhelyek közösségformáló erejének jelentősége.

A falakon Antoni Tapies, Carlos Saura vagy José Guerrero festményei mellett, helyet kaptak például a legendás madridi koncertterem, a Rock-Ola korabeli plakátjai is. Külön foglalkozik a tárlat a korszakot meghatározó AIDS-veszéllyel, szórólapok, figyelemfelkeltő reklámanyagok, dokumentumfilm-részletek színesítik a kiállítási anyagot.

A múzeum önálló termet szenteltelt a spanyol 15M-mozgalom tárgyi emlékeinek. A gazdasági válság hatására, békés utcai tiltakozóakciók sorozata vette kezdetét 2011. május 15-én alapvető politikai, gazdasági és társadalmi változást követelve Spanyolországban, amelynek nyomán új pártok születtek.

A kiállításon megjelenített témák között szerepel a feminizmus, a környezetvédelem, a kirekesztettség, a migráció és az egykori gyarmatosítás újraértelmezése, kiemelkedően sok dél-amerikai művész alkotásának bemutatása révén.

Az átrendezés szinte az egész múzeumot érintette, de nem változott Pablo Picasso Guernica című művének elhelyezése, amely a gyűjtemény ikonikus darabja. A Zsófia királyné Múzeum Spanyolország leglátogatottabb múzeuma, a koronavírus-járvány előtt évi mintegy 4,5 millió látogatót fogadott.

A négyzetes kép forrása: www.facebook.com/museoreinasofia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Reflektált emlékezet Reflektált emlékezet
DENIGOVA – Remind me what it means to feel alive című kiállításáról
art&design

A vallaurisi kerámia aranykora A vallaurisi kerámia aranykora
A Musée Magnelli, musée de la céramique átfogó kiállításáról

Más művészeti ágakról

gyerek

Lépesméz, zseléprint és papírszív Lépesméz, zseléprint és papírszív
Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla Medvemese című első kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés