bezár
 

art&design

2021. 12. 11.
Eltávolította a Sackler nevet kiállítási tereiből a Met
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eltávolította a Sackler nevet kiállítási tereiből a Met Eltávolította a Sackler nevet kiállítási tereiből a New York-i Metropolitan Múzeum (Met). A Sackler-család többségi tulajdonában lévő Purdue Pharma gyártotta az OxyContin nevű, opiáttartalmú, függőséget okozó, erős fájdalomcsillapítót, mely hozzájárult az Egyesült Államok úgynevezett ópiátválságához.

A Met 2019-ben bejelentette, hogy nem fogad el több ajándékot és adományt a családtól. A múzeumban hét kiállítási tér viseli a Sackler nevet – írja a BBC.com. A Met és a család közös közleményben jelentette be a név eltávolítását, mint írták, ez közös megegyezés eredménye annak érdekében, hogy az intézmény tovább folytathassa fő küldetését.

„Családjaink mindig is jelentősen támogatták a Metet és úgy véljük, ez a múzeum és az általa szolgált fontos misszió érdeke” – közölték Mortimer Sackler és Raymond Sackler leszármazottai. „A legelső adományt csaknem 50 évvel ezelőtt tette a család, most pedig átadjuk a stafétabotot másoknak, akik a múzeumot támogatni szeretné” – fogalmaztak. Világszerte számos nagy jelentőségű múzeum hozott hasonló döntést a családdal kapcsolatban, például a londoni Tate Museum és a National Portrait Gallery, valamint a párizsi Louvre.

A Purdue gyógyszergyárat több mint nyolcmilliárd dollárra (2590 ezer milliárd forint) büntették az opiátválságban játszott szerepéért. A gyártó eltitkolta az OxyContin kártékony mellékhatásait, az orvosok pedig indokolatlan esetekben is felírták e gyógyszert. A vállalattal szemben csődeljárás indult. Az elmúlt húsz évben az opiáttartalmú szerek túlzott fogyasztása vagy túladagolása miatt hozzávetőleg félmillió amerikai halt meg.

A négyzetes kép forrása: The Metropolitan Museum of Art

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Emléktereink Emléktereink
Kontha Dora legújabb sorozatán keresztül egyedülálló módon nyúl témájához
art&design

Mizújs, magyar design? Mizújs, magyar design?
10+1 design kísérlet a Fészek Galériában
art&design

Egy androgün reggele Egy androgün reggele
Avagy a WOFT: Lair című kiállításról az FKSE pincéjében
art&design

Lavírozás a látható és a láthatatlan között Lavírozás a látható és a láthatatlan között
Pannonhalma: A Láthatatlan spektrumok című kiállítás Az ábra, a fikció és a spekuláció kísérőprogramjáról

Más művészeti ágakról

színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Derecskei András válaszol
irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
irodalom

Rosta Rosta
Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára 4.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés