bezár
 

színház

2021. 12. 11.
Csehov Sirálya a Vígszínházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csehov Sirálya a Vígszínházban Csehov „Sirály” című művét december 17-én mutatják be a budapesti Vígszínházban David Doiasvili rendezésében.

A színművet David Doiasvili, az Állami Vaso Abashidze Zenés és Drámai Színház (Tbiliszi) igazgatójának rendezésében láthatja a közönség. Az előadásban Márkus Luca, Nagy-Kálózy Eszter, ifjabb Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Stohl András, Kőszegi Ákos, Méhes László, Majsai-Nyilas Tünde, Antóci Dorottya és Ertl Zsombor lép színpadra – közölte a színház pénteken az MTI-vel. Az előadást december 19-én, 21-én, január 12-én, 15-én, 21-én és 29-én is láthatják a nézők.

Szkéné színház

Anton Pavlovics Csehov Sirály című színművét 1896. október 17-én mutatták be először. Sztanyiszlavszkij, a darab rendezője és Csehov levelezéséből tudható, hogy bár Csehov komédiának szánta a darabot, a színészek már az olvasópróbán sírtak a szép és olykor fájdalmas szöveget olvasva. Ez a kettősség a mai napig izgatja a színházi alkotókat: a darab szereplői egyszerre költői és mégis egyszerű figurák, egyértelmű, olykor egészen egyszerű álmokkal, vágyakkal, amelyeket azonban legtöbbjüknek nem sikerül elérni, de talán még megfogalmazni sem.

A Sirály nagy népszerűségnek örvend a hazai színházakban, azonban a Vígszínházban legutóbb csaknem negyven éve, 1982-ben láthatta a közönség. A Horvai István által rendezett előadás máig legendás színházi körökben. Részben a különleges díszlet, a színpadon kialakított tó miatt, részben pedig a szereposztás révén, hiszen olyan színészek álltak színpadra, mint Ruttkai Éva, Reviczky Gábor, Hernádi Judit, Kútvölgyi Erzsébet, Darvas Iván és Gálffi László.

A Vígszínház fennállásának 125. évében az ikonikus mű ismét parádés szereposztásban kerül színpadra, a darabot egy egyedi nézőpontú, különleges világú rendező, David Doiasvili értelmezésében, Kozma András friss, a Vígszínház számára készült fordításában tekintheti meg a közönség.

A négyzetes kép forrása: Vígszínház

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
színház

A padlás című musical bemutatója a Veres 1 Színházban
színház

Beszélgetés Cseh Dáviddal a japán színházról
Az Átrium Színház A trianoni csata című előadásáról

Más művészeti ágakról

Moskát Anita: A hazugság tézisei, Gabo, Budapest, 2022
Interjú Zombola Péterrel motivációról, alkalmazott zenéről, a kortárs zene médiajelenlétéről
irodalom

Urbán Bálint: Obscuro, FISZ, Budapest, 2020
Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés