bezár
 

film

2021. 12. 16.
Átadták az Arany Medál-díjakat
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A díjat Navarrai Mészáros Márton újságíró, szerkesztő alapította 2008-ban, a díjátadókat 2013 óta a Bethlen Téri Színházban rendezik. A díjátadásról a szervezők tájékoztatták a prae.hu művészeti portált.

Tordai Teri, Kossuth-díjas színművész kapta az Arany Medál-életműdíjat, amelyet az elismerések 13. átadóján, hétfőn, a Bethlen Téri Színházban vett át. Halász Judit, Kossuth-díjas színművész, a közönségdíj korábbi kitüntetettje arról beszélt méltatásában, hogy együtt indult a pályafutása Tordaiéval, osztálytársak voltak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és együtt kezdtek filmezni az 1960-as években. Kitért arra, hogy a december 28-án nyolcvanéves Tordai szerinte nem öregszik, mert „az öregedés az érdeklődés elvesztésével kezdődik”, a máig színházban játszó és filmező pályatársa pedig „a világra nyitott ember maradt”.

A friss Arany Medál-életműdíjas 2021-ben megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját, és csillagot kapott az Egri Csillagok Sétányán is. Köszönőbeszédében arról beszélt: fontos, hogy a színházcsinálók „kortól, életkortól, foglalkozástól” függetlenül összefogjanak, közösen gondolkodjanak és valósítsák meg a vízióikat.

Gubás Gabi, a Thália Színház művésze az év színésznőjének járó elismerést vehette át,

Molnár Áron szabadfoglalkozású színművész az év színészének járó kitüntetést kapta. „Ezt a díjat Navarrai Mészáros Márton alapította 2008-ban, 13 évvel ezelőtt. Kamaszként. Kedves Márton, biztos te is sokszor kaphattad meg akkor, hogy ez milyen naiv elgondolás…naiv. Ezt én is baromi sokszor kapom meg. De én téged optimistának tartalak. És a naiv és az optimista között a különbség, hogy még a naiv tapasztalat nélkül hisz, addig az optimista a tapasztalt csalódások ellenére megy előre” – olvasható a Molnár által létrehozott noÁr mozgalom honlapján közzé adott beszédében. Molnár Áron a díjátadón aktuálpolitikáról nem, de aktuális társadalmi ügyekről is beszélt. Az Instagramon/Facebookon közzétett bejegyzésében később arról írt, hogy „majdnem mindegyik @aranymedaldij-jazottjának gratulálok. Gubás Gabinak nem, mert elvállalta az »Elkúrtuk « című propagandafilmben az egyik főszerepet.”

Herendi Gábor filmrendező az év filmrendezőjének járó díjat a Toxikoma című, több mint százezres nézőszámú, a Nemzeti Filmintézet támogatásából készült játékfilmjéért vehette át. (Herendi az elismerést már 2018-ban is megkapta, akkor a Kincsem című játékfilmért.) Tisza Kata írót választották az év írójának az Egyedül című új sikerkönyvéért, a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Arany Medál-díjat pedig a huszonöt éves Gombó Viola Lotti színművész érdemelte ki.

A 13. Arany Medál-díjátadón díjat adott át Bereményi Géza, Kossuth-díjas író, rendező, Halász Judit, Kossuth-díjas színművész, Hámori Ildikó, Kossuth-díjas színművész, Ábrahám Edit, Osváth Judit, Mészáros Béla, Gáspárfalvi Dorka színművészek, Benedek Szabolcs, József Attila-díjas író.

Fellépett Orbán Bori sanzonénekesnő, és Pánczél Kristóf zongoraművész. Az esemény állandó háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser volt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

film

Óda a merengő ifjúsághoz Óda a merengő ifjúsághoz
Joachim Trier: A világ legrosszabb embere
8. Budapest International Documentary Festival
Edgar Wright: Utolsó éjszaka a Sohóban
Demian József: Éjjeli őrjárat

Más művészeti ágakról

art&design

Hova tűnt a lakástextil? Hova tűnt a lakástextil?
Vélemény az idei Texhibition című kiállításról
színház

Száz év, egy dráma Száz év, egy dráma
Páros interjú Rák Katival és Czető Bernát Lászlóval
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés