bezár
 

film

2021. 12. 16.
Átadták az Arany Medál-díjakat
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A díjat Navarrai Mészáros Márton újságíró, szerkesztő alapította 2008-ban, a díjátadókat 2013 óta a Bethlen Téri Színházban rendezik. A díjátadásról a szervezők tájékoztatták a prae.hu művészeti portált.

Tordai Teri, Kossuth-díjas színművész kapta az Arany Medál-életműdíjat, amelyet az elismerések 13. átadóján, hétfőn, a Bethlen Téri Színházban vett át. Halász Judit, Kossuth-díjas színművész, a közönségdíj korábbi kitüntetettje arról beszélt méltatásában, hogy együtt indult a pályafutása Tordaiéval, osztálytársak voltak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, és együtt kezdtek filmezni az 1960-as években. Kitért arra, hogy a december 28-án nyolcvanéves Tordai szerinte nem öregszik, mert „az öregedés az érdeklődés elvesztésével kezdődik”, a máig színházban játszó és filmező pályatársa pedig „a világra nyitott ember maradt”.

A friss Arany Medál-életműdíjas 2021-ben megkapta a Magyar Filmakadémia életműdíját, és csillagot kapott az Egri Csillagok Sétányán is. Köszönőbeszédében arról beszélt: fontos, hogy a színházcsinálók „kortól, életkortól, foglalkozástól” függetlenül összefogjanak, közösen gondolkodjanak és valósítsák meg a vízióikat.

Gubás Gabi, a Thália Színház művésze az év színésznőjének járó elismerést vehette át,

Molnár Áron szabadfoglalkozású színművész az év színészének járó kitüntetést kapta. „Ezt a díjat Navarrai Mészáros Márton alapította 2008-ban, 13 évvel ezelőtt. Kamaszként. Kedves Márton, biztos te is sokszor kaphattad meg akkor, hogy ez milyen naiv elgondolás…naiv. Ezt én is baromi sokszor kapom meg. De én téged optimistának tartalak. És a naiv és az optimista között a különbség, hogy még a naiv tapasztalat nélkül hisz, addig az optimista a tapasztalt csalódások ellenére megy előre” – olvasható a Molnár által létrehozott noÁr mozgalom honlapján közzé adott beszédében. Molnár Áron a díjátadón aktuálpolitikáról nem, de aktuális társadalmi ügyekről is beszélt. Az Instagramon/Facebookon közzétett bejegyzésében később arról írt, hogy „majdnem mindegyik @aranymedaldij-jazottjának gratulálok. Gubás Gabinak nem, mert elvállalta az »Elkúrtuk « című propagandafilmben az egyik főszerepet.”

Herendi Gábor filmrendező az év filmrendezőjének járó díjat a Toxikoma című, több mint százezres nézőszámú, a Nemzeti Filmintézet támogatásából készült játékfilmjéért vehette át. (Herendi az elismerést már 2018-ban is megkapta, akkor a Kincsem című játékfilmért.) Tisza Kata írót választották az év írójának az Egyedül című új sikerkönyvéért, a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Arany Medál-díjat pedig a huszonöt éves Gombó Viola Lotti színművész érdemelte ki.

A 13. Arany Medál-díjátadón díjat adott át Bereményi Géza, Kossuth-díjas író, rendező, Halász Judit, Kossuth-díjas színművész, Hámori Ildikó, Kossuth-díjas színművész, Ábrahám Edit, Osváth Judit, Mészáros Béla, Gáspárfalvi Dorka színművészek, Benedek Szabolcs, József Attila-díjas író.

Fellépett Orbán Bori sanzonénekesnő, és Pánczél Kristóf zongoraművész. Az esemény állandó háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser volt.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés