bezár
 

zene

2021. 12. 17.
Tizenegy zenetanár és ugyanennyi előadóművész részesül Artisjus-díjban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tizenegy zenetanár és ugyanennyi előadóművész részesül Artisjus-díjban Tizenegy zenetanár és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetéseket pénteken adják át Budapesten.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére - olvasható az Artisjus csütörtöki tájékoztatójában.

Missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét. Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket. A könnyűzene területén előadói díjban részesül Berki Tamás jazzénekes, dalszerző, aki 18 éven keresztül volt az MZTSZ Kőbányai Stúdió énektanszék vezetője, 27 évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének tanára, valamint Elek István szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszék szaxofontanára, és Lantos Zoltán jazz- és worldmusic hegedűművész, elektronikus multimédiaművész, zeneszerző, költő, szövegíró, a Snétberger Zenei Tehetség Központ vendégtanára.

Előadói posztumusz díjat kapott az idén szeptemberben elhunyt Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző, aki a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió alapítója és igazgatója volt. Posztumusz részesül a díjban az idén júniusban, 55 évesen elhunyt Szappanos György basszusgitáros is, aki virtuóz játékáról volt híres, és magántanítványait, egyebek mellett a Madách Színházban a Rocksuli musical basszusgitáros gyerekeit készítette fel nagy sikerrel.

Komolyzene területén előadói díjban részesül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeiből 2001-ben alakult Corpus Harsona Quartet; Ernyei László harmonikaművész és tanár, egyetemi adjunktus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmonikatanszak és a 13. kerületi Zeneiskola harmonikatanszak vezetője. Előadói díjban részesül még Onczay Zoltán csellóművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloists szólamvezetője, a Celectro - electroacoustic projekt tagja, a Fejes Művészeti Akadémia alapító tagja, valamint a Somogyi Vonósnégyes, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatóiból 1997-ben alakult.

Díjat kapott Szűcs Péter klarinétművész, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Zeneakadémia doktorjelölt hallgatója, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának klarinét főtárgy és kamarazene tanára, valamint Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense.

Könnyűzene területén posztumusz zenetanári díjban részesül Gonda János zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár, a magyar jazzélet meghatározó alakja, aki idén márciusban 89 évesen hunyt el. Könnyűzene területén zenetanári díjat kapott Friedrich Károly jazzharsonás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének nyugalmazott docense, valamint Nesztor Iván jazzdobos, zenész-zeneszerző, az Erkel Ferenc Zeneiskola dobtanára, a Ritmusjáték és Jazzdobolás című tankönyvsorozat szerzője, népzenekutató. Zenetanári díjban részesül Riha Emil dobos, a Budapesti Operettszínház zenekarának nyugalmazott tagja, a Tárnoki Ütősegyüttes alapítója és vezetője, valamint Tornóczky Ferenc gitáros, zeneszerző, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese, gitár és zenekari gyakorlat tanára.

Komolyzene területén zenetanári díjat kapott Bali János furulyaművész, karnagy, zenetörténész, zeneszerző, a Budapest Improvisers Orchestra tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. A díjban részesül Holló Aurél az Amadinda együttes, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, zeneszerző, valamint Horn András klarinétművész, nyugalmazott klarinét- és kamarazene-tanár, a középiskolai fúvóskamarazene-oktatás tanterv társszerzője.

Zenetári díjban részesül Romos Zsolt fuvolaművész-tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és gyakorlatvezetője, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium fúvós tanszakvezetője, valamint Szakály Ágnes, a Tóth Aladár Zeneiskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott tanára.

Posztumusz díjazott Szilvágyi Sándor gitárművész, tanár. A magyar gitárosközösség meghatározó tagja idén szeptemberben, 57 évesen hunyt el.

Négyzetes kép a leadben: Berki Tamás Facebook oldala

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Palojtay János zongoraművésszel a zenei pálya buktatóiról, dilemmáiról, örömeiről
Interjú Várjon Dénessel pályakezdésről, mesterekről, kamarazenéről és marketingről
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Csepregi György válaszol
Háttérinterjú Szálka Zsuzsannával kortárs zenéről, ismeretterjesztésről, művész és közönség kapcsolatáról

Más művészeti ágakról

8. Budapest International Documentary Festival
irodalom

Hétköznapi diskurzusok Hétköznapi diskurzusok
Kovács Viktor és Kovács Dominik voltak a Kötetlenül sorozat vendégei
irodalom

A kígyó nyelve A kígyó nyelve
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés