bezár
 

zene

2021. 12. 18.
Hommage à Cziffra
Balázs János és a Concerto Budapest koncertje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hommage à Cziffra Hommage à Cziffra címmel ad koncertet Balázs János és a Concerto Budapest december 29-én a Zeneakadémián – olvasható az intézmény honlapján.

Edvard Grieg zongoraversenye Cziffra György repertoárjának igen kedves tétele volt, legendás karmesterekkel, zenekarokkal készített felvételei örökítik meg az interpretáció érésének folyamatát. Akad ezek között olyan is, amelyet a történelem formált igazán megrendítő hangzóélménnyé: 1956 októberében Cziffra és Rozsnyai Zoltán karmester éppen az Állami Hangversenyzenekarral dolgozott a mű felvételén a Rottenbiller utcai stúdióban, amikor a forradalom híre betört a hangszigetelt falak mögé. A két művész azonnal a Sztálin-szoborhoz sietett – nem sokkal később pedig külhonba. Ezt a napot talán nehezebb a szolid és illedelmes romantikájú a-moll zongoraversenyhez kapcsolni, Mozart és Beethoven szimfóniái viszont annál természetesebben ölelik körbe a belőlük táplálkozó és virágzó concertót. Grieg előtt lebegő konkrét műfaji példának mégis csak a Pastorale szimfónia tekinthető közülük, Mozart műve ugyanis valójában egy olasz stílusú nyitány, amelyet feltehetően a Thamos, Egyiptom királya kísérőzenéjének bevezetőjeként komponált. A Cziffra György-emlékév és a Concerto Budapest közös koncertjén közreműködik Balázs János (zongora) és a Concerto Budapest. Vezényel: Takács-Nagy Gábor.

Négyzetes kép a leadben: zongoraiskola.info
Facebookos kép: budafokteteny.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés