bezár
 

zene

2021. 12. 25.
Lajkó István, Oláh Vilmos és Mondok Yvette a Zeneakadémián
Kamarazene karnyújtásnyira
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Lajkó István, Oláh Vilmos és Mondok Yvette a Zeneakadémián A Zeneakadémián ad koncertet Lajkó István, Oláh Vilmos és Mondok Yvette, az elmaradó november 12-i időpont helyett december 28-án, 19:00-s kezdettel. A november 12-re megváltott jegyek érvényesek az új dátumra - olvasható a Zeneakadémia honlapján.

Az éppen hetven esztendeje elhunyt orosz zeneszerző és zongoraművész, Nyikolaj Karlovics Medtner (1880–1951) életművéből kínál válogatást Mondok Yvette, Lajkó István és Oláh Vilmos közös koncertje.

A sokáig jobbára csupán Szkrjabin- és Rahmanyinov-kortársként emlegetett, ám mára mind nagyobb érdeklődést kiváltó posztromantikus komponista szerzeményei közül három hangzik majd fel a koncerten, egyként az 1910-20-as évek alkotói periódusát reprezentálva.

A megnevezésével a híres Rahmanyinov-slágert az eszünkbe juttató 1922-es Sonata-Vocalise, jóllehet szöveg nélküli, mottójával azért mégis megidézi az Olümposzt, isteneket, múzsákat és nimfákat emlegető, antik hangütésű Goethe-vers (Geweihter Platz) címét. Az olykor némiképp félrevezetően az orosz Brahmsnak nevezett zeneszerző a programon felhangzó másik két műve az 1914-ben befejezett, zongorára szerzett Sonata-Ballada és a már emigrációban komponált, 2. (G-dúr) hegedű-zongora szonáta, „Medtner tavaszi szonátája” lesz.

Az előadás a Solti teremben lesz. Négyezetes kép a leadben: a Zeneakadémia Facebook oldala.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés