bezár
 

irodalom

2022. 01. 03.
Érzelemmel telített tárgyak
Nemes Nagy Ágnes centenárium a Jelenkornál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Éppen száz éve, 1922. január 3-án született Nemes Nagy Ágnes. A Jelenkor Kiadó, amely 2016 óta gondozza a költő teljes életművét, most saját készítésű filmmel és az életműsorozat új köteteivel ünnepel. A film, amelyben Závada Péter, Lator László, Kustos Júlia és Ferencz Győző mesélnek a versekről és Nemes Nagyról, ma 20 órakor megtekinthető a Jelenkor Facebook oldalán.

A kiadó a Könyves Magazinnal való együttműködésben készítette el a #nemesnagy100 – „érzelemmel telített tárgyak” című filmet. Ugyancsak ma, Nemes Nagy Ágnes születésnapján indul az a 20 héten át tartó #nemesnagy100-kampány, melynek keretében hétről hétre egy-egy kulcsszó köré rendezve adnak betekintést a költő életébe, életművébe. A kezdeményezés alapötlete Szabó Magdától származik, aki az 1995-ös összegyűjtött versek kiadásakor így gondolt rá: „...egyszer majd elkészítik kulcsszavaid szótárát, s kialakul belőle a profilod, kemény, szikár, szigorú arcél, az alkotóé, aki irtózott mindentől, ami nem etikus, nem tisztázott”. Ennek szellemében 20 jellemző szóval, kifejezéssel, névvel kezdik majd el a költő egyedi, jelképes szótárát.

A költő életműsorozatát Ferencz György szerkeszti. Az első, Összegyűjtött versek után 2019-ben az addig jószerével ismeretlen interjúk és beszélgetések jelentek meg, A gyufaskatulyától Prométheuszig címmel. Várhatóan 2022 áprilisában jelenik meg a harmadik kötet, A névtelenek senkiföldje, mely a Nemes Nagy Ágnes által kötetbe felvett esszéket és tanulmányokat gyűjti egybe.

NNA 2

Várható még egy igen különleges Nemes Nagy Ágnes-képeskönyv is, a Maszk nem takarta már. Ennek célja, hogy megjelenítse a Nemes Nagy Ágnes hagyatékában fennmaradt fényképek hús-vér valóságát, és felvillantsák életének főbb szakaszait, nem éppen idilli gyerekkorától tündöklő fiatalságán és küzdelmes alkotóévein át irodalmi szerepének kiteljesedéséig. A fényképekhez szintén Ferencz Győző válogatott a költő verseiből, prózai írásaiból, interjúiból szövegeket, amelyek végigkövetik Nemes Nagy Ágnes életét, bemutatják nézeteit a világról és az irodalomról, és egyben mint egy kis breviárium, válogatást nyújtanak életművéből.

A film ma este, 20:00-tól elérhető a Jelenkor hivatalos Facebook oldalán.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Tudás, internet és hálólét Tudás, internet és hálólét
Informatórium – A tudomány tudománya című tudománynépszerűsítő programsorozat a Szegedi Tudományegyetemen
irodalom

Írói közösségek, közösségi írók Írói közösségek, közösségi írók
Ms. Columbo Live! a Jedermannban

Más művészeti ágakról

színház

Shakespeare webszínházban: kezdődik a második felvonás Shakespeare webszínházban: kezdődik a második felvonás
Othello, János király és Antonius és Kleopátra a Shakespeare/37 sorozat feldolgozásában
színház

A kimondott szónak megint súlya lehet A kimondott szónak megint súlya lehet
Radnóti Zsuzsa Megmozdult irodalom című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés