bezár
 

irodalom

2022. 01. 08.
Indul a Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indul a Petőfi Kulturális Ügynökség Irodalmi Karavánja Irodalmi Karaván címmel indít rendezvénysorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség, amelynek célja megmutatni a magyar nyelv és irodalom egységét, emellett a kortárs szerzőket megismertetni Magyarországon és a határon túl is.

Az ügynökség kommunikációs igazgatóságának pénteki közleménye szerint az Irodalmi Karaván olyan irodalmi roadshow, amely a magyar nyelv- és irodalom értékeit őrizve, klasszikus és kortárs szerzőket egyaránt bemutatva több generációt összekapcsol. A tervezett turnék Magyarországon és az országhatáron túl "utaztatják" az irodalmat, kiemelten a Kárpát-medencében és Erdélyben.

"Több célt kapcsoltunk egymáshoz. Az egyik legátfogóbb az irodalom és az olvasás népszerűsítése, amelyet személyes élményekkel szeretnénk megerősíteni. Emellett érdekel minket, hogy a meghívott alkotók miként gondolkodnak a nyelvről és nyelvekről, egymásról, egy-egy klasszikusunkról, egy pályakezdő pályatárs első szárnypróbálgatásairól. Minden művészet befogadása élmény, ezt mi kicsit megcsavartuk: legyen a művészethez, az olvasáshoz vezető út is élmény" - idézte Pál Dániel Leventét, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai igazgatóját a közlemény. Juhász Anna irodalmár, a Petőfi Kulturális Ügynökség kiemelt programok igazgatója azt emelte ki, hogy egy könyv önmagában lehetőség a felfedezésre és az utazásra: más világokat, kultúrákat, gondolatokat ismerhetünk meg általa, amiket beépítve saját világunkat gazdagíthatjuk. Hozzátette: céljuk egy olyan komplex programsorozat létrehozása, amely egyszerre tanít, ismeretet, élményt ad, és biztosítja, hogy legyen élő, irodalmi párbeszéd - határok nélkül.

Az Irodalmi Karaván első útja januárban Székelyföldre vezet a magyar kultúra napjához kapcsolódva. Január 25-től 28-ig négy napon keresztül négy városban, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredán és Székelyudvarhelyen rendhagyó irodalomórák és Szalon-estek megrendezésével készülnek a szervezők. A meghívott vendégek között lesz Bartis Attila marosvásárhelyi születésű író, Bogdán Zsolt csíkszeredai származású színművész, Bereményi Géza író, rendező, Szöllősi Mátyás író, fotográfus, valamint Sárik Péter zeneszerző, zongoraművész. Az esemény házigazdája Juhász Anna irodalmár, aki Tamási Áron, Pilinszky János, Dsida Jenő és Nemes Nagy Ágnes életművéhez kapcsolódó rendhagyó irodalomórákat tart a négy város kiemelt intézményeiben, míg este a Szalon-esteket moderálja.

A négynapos utazást a szervezők videón rögzítik, az elkészült filmet oldalaikon teszik közzé.

Négyzetes kép a leadben: Karasz

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Írói közösségek, közösségi írók Írói közösségek, közösségi írók
Ms. Columbo Live! a Jedermannban
irodalom

Ki a német ma? Ki a német ma?
Ingo Schulze íróval a különböző mércékről, az irodalom szerepeiről és a történetmesélésről beszélgettünk
irodalom

Apák földön fekve Apák földön fekve
Vállaltan elfogult beszámoló Kalapos Éva Veronika regényéről: Ezek voltak az apák, Athenaeum kiadó, 2021

Más művészeti ágakról

színház

Három magányos szív Három magányos szív
A Hatszín Teátrum Hárman a padon című előadásáról
Lőrincz Nándor, Nagy Bálint: Legjobb tudomásom szerint


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés