bezár
 

zene

2022. 01. 12.
Charles Lloyd: Wild Man Dance a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Charles Lloyd: Wild Man Dance a Müpában Kereken tíz év elteltével tér vissza a Müpába a szaxofonos legenda, Charles Lloyd. Az eredetileg tervezett felállás változik: Lukács Miklós cimbalomművész betegség miatt nem tud részt venni a koncerten, a doboknál pedig Kendrick Scott helyett Greg Hutchinson ül majd. Zongorán Gerald Clayton-, bőgőn Reuben Rogers-, lírán Sokratis Sinopoulos működnek közre. A koncert január 12-én, 20:00-kor veszi kezdetét, a Jazzlegendák a Lexus támogatásával sorozat részeként – olvasható a Müpa honlapján.

Charles Lloyd 2015-ben fontos koncertalbummal jelentkezett, amellyel harminc év után tért vissza a Blue Note kiadóhoz. Ez volt a Wild Man Dance, egy húros hangszerek zengésével átszőtt hattételes mű.

A Wild Man Dance megkomponálására a wrocławi Jazztopad Fesztivál kérte fel Charles Lloydot a sorozat tizedik évfordulója alkalmából. Szabad kezet kapott. Elsősorban az izgatta, hogyan ragadhatja meg Wrocław városának természeti, környezeti adottságait, hogyan tudja ezeket zenébe ültetni, miközben a szabadság zene általi megélésére törekszik. A szaxofon-zongora-bőgő-dob kvartettet eredetileg vonósnégyessel tervezte társítani, majd új irányt vettek elképzelései.

Sinopoulosszal már korábban is dolgozott; Lukács Miklós akkor bűvölte el, amikor 2012-ben vendégművészként lépett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára. A mostani esten a tervezettel ellentétben a cimbalom virtuóza sajnos betegség miatt nem csatlakozhat a csapathoz.

2015 azért is emlékezetes év lett Charles Lloyd számára, mert ekkor tüntették ki a NEA Jazz Masters elismeréssel, amely a legjelentősebb szakmai életműdíj az Egyesült Államokban. Kijárt neki, hiszen bár visszahúzódó, kontemplatív személyiség, nevéhez a jazztörténet mérföldkövei köthetők. Dolgozott Phineas Newbornnal és Cannonball Adderleyvel, segítette Keith Jarrettet és Jack DeJohnette-et pályája indulásakor, és új utakat keresett Szabó Gáborral.

A Jazzlegendák kiemelt támogatója a Lexus. Négyzetes kép a leadben: a Müpa hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés