bezár
 

art&design

2022. 01. 22.
Gerhes Gábor Atlas című projektjét mutatja be a Kiscelli Múzeum
Az április 17-ig látogatható kiállításon vasárnaponként tárlatvezetések is indulnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gerhes Gábor Atlas című projektjét mutatja be a Kiscelli Múzeum A világ feltérképezésére vállalkozó atlaszok műfaját értelmezi újra Gerhes Gábor 368 oldalas, képes enciklopédiája, amely a képzőművész Atlas című, a Kiscelli Múzeum Templomterében péntektől látható kiállításának központi eleme lesz.

A csaknem öt éve készülő kiállítás központi eleme Gerhes Gábor 368 oldalas, képes enciklopédiája, amely közel négyszáz új alkotást tartalmaz – közölte a Kiscelli Múzeum pénteken az MTI-vel.

A tizenkét plusz egy könyvből álló Atlas a világ feltérképezésére vállalkozó mindenkori atlasz műfaj sajátos újraértelmezése. Szerkesztési elvei meglehetősen önkényesek: fejezeteinek terjedelme változó, tartalmát pedig az elismert, a rejtett és az alternatív tudományok, valamint az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják (Emlékhagyás, Sötétség, Zoográfia, Kozmográfia, Természet, stb.) – áll a közleményben.

Gerhes ál-megfigyeléseit rögzítő fotói e kifejezések alá rendezve jelennek meg a könyvben. Az Atlas mindenki számára elérhető és leemelhető a Kiscelli Múzeum templomterébe épített installáció polcairól. A kiadványokat rendszerező, robusztus építmény egyszerre jeleníti meg a tudás megszerzésének, tárolásának, kategorizálásának módszereit és helyeit: a könyvet, a vitrint, a könyvespolcot, a könyvtárat és a múzeumot.

Az Atlas kiállításhoz Simon Zsuzsanna és Bognár Benedek készített interjúfilmeket Gerhes Gáborral – ezek a Fővárosi Képtár Youtube-csatornáján tekinthetők meg –, a Kiscelli Múzeum pedig márciusban egy, a kiállítás anyagát, valamint négy tanulmányt tartalmazó szöveggyűjteményt is megjelentet az Atlas projekt részeként.

Az április 17-ig látogatható kiállításon vasárnaponként tárlatvezetések is indulnak a Templomtérben Gerhes Gáborral, a tárlat kurátoraival, valamint meghívott szakértőkkel, köztük a kapcsolódó szöveggyűjtemény szerzőivel.

A négyzetes kép forrása: A Kiscelli Múzeum hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
Papageorgiu Andrea alkotásai a Barabás Villában
art&design

Koleszár Stella kiállítása a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.)

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés