bezár
 

art&design

2022. 01. 22.
Gerhes Gábor Atlas című projektjét mutatja be a Kiscelli Múzeum
Az április 17-ig látogatható kiállításon vasárnaponként tárlatvezetések is indulnak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gerhes Gábor Atlas című projektjét mutatja be a Kiscelli Múzeum A világ feltérképezésére vállalkozó atlaszok műfaját értelmezi újra Gerhes Gábor 368 oldalas, képes enciklopédiája, amely a képzőművész Atlas című, a Kiscelli Múzeum Templomterében péntektől látható kiállításának központi eleme lesz.

A csaknem öt éve készülő kiállítás központi eleme Gerhes Gábor 368 oldalas, képes enciklopédiája, amely közel négyszáz új alkotást tartalmaz – közölte a Kiscelli Múzeum pénteken az MTI-vel.

A tizenkét plusz egy könyvből álló Atlas a világ feltérképezésére vállalkozó mindenkori atlasz műfaj sajátos újraértelmezése. Szerkesztési elvei meglehetősen önkényesek: fejezeteinek terjedelme változó, tartalmát pedig az elismert, a rejtett és az alternatív tudományok, valamint az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják (Emlékhagyás, Sötétség, Zoográfia, Kozmográfia, Természet, stb.) – áll a közleményben.

Gerhes ál-megfigyeléseit rögzítő fotói e kifejezések alá rendezve jelennek meg a könyvben. Az Atlas mindenki számára elérhető és leemelhető a Kiscelli Múzeum templomterébe épített installáció polcairól. A kiadványokat rendszerező, robusztus építmény egyszerre jeleníti meg a tudás megszerzésének, tárolásának, kategorizálásának módszereit és helyeit: a könyvet, a vitrint, a könyvespolcot, a könyvtárat és a múzeumot.

Az Atlas kiállításhoz Simon Zsuzsanna és Bognár Benedek készített interjúfilmeket Gerhes Gáborral – ezek a Fővárosi Képtár Youtube-csatornáján tekinthetők meg –, a Kiscelli Múzeum pedig márciusban egy, a kiállítás anyagát, valamint négy tanulmányt tartalmazó szöveggyűjteményt is megjelentet az Atlas projekt részeként.

Az április 17-ig látogatható kiállításon vasárnaponként tárlatvezetések is indulnak a Templomtérben Gerhes Gáborral, a tárlat kurátoraival, valamint meghívott szakértőkkel, köztük a kapcsolódó szöveggyűjtemény szerzőivel.

A négyzetes kép forrása: A Kiscelli Múzeum hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A világ, és ahogyan én látom A világ, és ahogyan én látom
Tudósítás Neogrády-Kiss Barnabás Szemmunka című tárlatáról tárlatának előkészületéről
art&design

A fürdő nem hazudik A fürdő nem hazudik
Bathroom – Sibitka Anna önálló kiállítása a Három Holló Galériájában
art&design

Több érzékszerven keresztül hatni Több érzékszerven keresztül hatni
Interjú Bubla Évával és Nánay Fannival a Sensing the City eseménysorozatról és a keretet adó PLACCC Fesztiválról, avagy a 2021-es év egyik legérdekesebb művészeti fesztiváljának összegzése

Más művészeti ágakról

Interjú Pusker Júliával fordulópontokról, külföldi érvényesülésről, a klasszikus zenei előadóművészet minőségének alakulásáról
irodalom

Természetes, hogy értelmetlen Természetes, hogy értelmetlen
A Hazai Attila Irodalmi Díj idei díjazottja Szabó Marcell
Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés