bezár
 

zene

2022. 01. 24.
Augusztusig nyolc koncerttel készül a Szent Efrém Férfikar
Az együttes 20 éves fennállását ünnepli
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Augusztusig nyolc koncerttel készül a Szent Efrém Férfikar Augusztusig nyolc koncerttel ünnepli 20 éves fennállását a Szent Efrém Férfikar. Január 28-án a moszkvai Doros énekegyüttessel közös koncertjükkel indul el a Magyar Zene Háza koncertprogramja. Az együttes közleménye szerint a pénteki produkció másnap, január 29-én a debreceni Szent Anna-székesegyházban is hallható lesz.

Február 19-én az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban mutatják be Fehér György liturgiáját, március 12-én a MOMKultban adnak születésnapi koncertet, ahol Kings & Queens című új lemezük anyagát mutatják be. Április 21-én és 22-én a budapesti Kálvin téri református templomban, majd a debreceni Szent Anna-székesegyházban Lovász Irénnel énekelnek. Május 13-án a Hagyományok Házában a Bartók in Motion / Bartók Mozgó című produkciójukkal lépnek fel, június 11-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon adnak gálakoncertet, augusztus 18-án pedig a Zempléni Fesztiválon lesz Születésnapi Séta címmel fellépésük.

A Liszt-díjas Bubnó Tamás által 2002-ben alapított kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Kezdetben a bizánci rítusú kereszténység zenéjére specializálódtak, majd a magyar férfikari hagyománnyal is elkezdtek foglalkozni, először Boksay János, majd Liszt Ferenc, később Bartók Béla darabjain keresztül. Az együttes tagjai átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek – írják az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A kórus gyakori fellépője Európa legfontosabb zenei központjainak és fesztiváljainak és rendszeres résztvevője a legnagyobb hazai fesztiváloknak. A nyolctagú együttes 2011 óta saját sorozatot rendez Orientale Lumen – Kelet Világossága címen, ahol világhírű kollégáikkal közösen lépnek színpadra.

Tizennégy lemezük jelent meg, amelyek közül a Byzantine mosaics című albumot 2010-ben Supersonic-díjjal jutalmazták Luxemburgban, a Benedicamus Dominót pedig Gramofon-díjra jelölték. Az együttes tagjai sokoldalú kamaraénekesek, akik átiratokat, átdolgozásokat és saját műveket is készítenek. Tavaly saját kulturális centrumot hoztak létre ISON néven, amely Budapesten, Erzsébetvárosban várja a látogatókat.

Olyan neves zenészekkel léptek fel együtt, mint a King's Singers, Abeer Nehme libanoni énekesnő, rendszeres közreműködői az Állami Népi Együttes és a Duna Művészegyüttes produkcióinak, szívesen kirándulnak más műfajokban olyan előadókkal, mint az Anna and the Barbies, Palya Bea, Dés László és Presser Gábor, Lackfi János és Háy János írók, továbbá az Óbudai Danubia Zenekar, a Szent István Zenekar és a Budapesti Vonósok.

A férfikar 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért, majd 2014-ben Magyar Örökség díjat vehetett át. Ugyanabban az évben Budapest Főváros Közgyűlése kimagasló kulturális és művészi tevékenységéért Budapest Márka díjat adományozott a Szent Efrém Férfikarnak.

A négyzetes kép forrása: A Szent Efrém Férfikar hivatalos oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gondolatok a Magyar Állami Operaház Parsifal-közvetítéséről
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Horváth Bálint válaszol
A Prae korkérdése zeneszerzőkhöz: Nikolaus Gerszewski válaszol
Rémisztő másság – a castratók tündöklése és bukása (3.)

Más művészeti ágakról

színház

Széttépett tündérmese Széttépett tündérmese
A Mohácsi testvérek Mágnás Miskája a 6szín Teátrumban
Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt
irodalom

Természetes, hogy értelmetlen Természetes, hogy értelmetlen
A Hazai Attila Irodalmi Díj idei díjazottja Szabó Marcell


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés