bezár
 

film

2022. 01. 26.
Kihirdették az 5. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihirdették az 5. Blue Danube Filmfesztivál díjazottjait Idén először nagyjátékfilmek is versenyeztek a fesztiválon. A kategória győztese, a tavalyi berlini fesztivál különdíjasa, az argentin Betania Cappato Iskola Cerro Huesóban című műve lett.

A narratív rövidfilmek kategóriájában lengyel siker született, Damian Kocur alkotása, a Beyond is the day lett a legjobb film. A zsűri indoklása szerint a film az egyik legégetőbb társadalmi krízisünk mélyen humanista megközelítésű, letisztult formavilágú, megindítóan szép ábrázolása.

Beyond

Damian Kocur: Beyond is the day

Az animációs kategóriában a francia Yoriko Mizushiri Anxious Body című filmje nyert.

A dokumentumfilmek közül az Európa Filmdíjat is elnyert My Uncle Tudor című filmet, a belga Olga Lucovnicova alkotását ítélte legjobbnak a zsűri. Az indoklás szerint a film erénye a családon belüli erőszak megrendítően személyes és őszinte bemutatása.

uncle

Különdíjat kapott az afgán Three Songs for Benazir is a Elizabeth Mirzaei és Gulistan Mirzaei alkotta rendezőpárostól.

Az experimental kategória fődíját a mexikói származású, német Voctor Orozco Ramirez kísérleti filmje, a Revolykus kapta.

Az 5 percnél rövidebb filmeknek fenntartott Super Short kategória fődíjasa egy norvég film, a For Real lett.

Az egyperces alkotások között, melyek egy újításnak köszönhetően egy mobilapplikáció segítségével bankjegyeken is megnézhetők voltak, az iráni Moein Rooholamini Leo című műve nyert.

leo

Az öttagú szakmai zsűrit idén Delphine Leoni francia filmproducer, Danski Tang kínai származású, amerikai filmrendező, Mariangela Martínez Restrepo fesztiválszervező Argentínából, Ayabonga Magwaxaza dél-afrikai filmrendező és Dr. Gelencsér Gábor filmesztéta alkotta.

A nemzetközi zsűri mellett egy diákzsűri is döntött az általuk legjobbnak tartott filmekről.

A fesztivál kísérőprogramjai között több beszélgetést is szerveztek alkotókkal, filmtörténészekkel, pszichológusokkal, valamit a filmek témáihoz kapcsolódó szakértőkkel. Az elkövetkező időszakban lesznek újabb online filmes és filmszakmai fórumok, mesterkurzosok, filmes események, amelyekről az érdeklődők a fesztivál Facebook-oldalán tájékozódhatnak.

Képek forrása: a Blue Danube Filmfesztivál Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés