bezár
 

építészet

2022. 03. 03.
A római kori Salla városának új részleteit fedezték fel 
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A római kori Salla városának új részleteit fedezték fel  A római kori Salla városának új részleteit fedezték fel a Göcseji Múzeum régészei - jelentették be szerdán Zalalövőn, az ásatás helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Zalalövőn egy tervezett beruházás előtt, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából végeznek régészeti próbafeltárást a Göcseji Múzeum munkatársai. Az előzetesen végzett geofizikai vizsgálatok megmutatták a római kori Borostyánkő út vonalát, valamint a mellette lévő épületeket - mondta el Eke István ásatásvezető régész. Hozzáfűzte: a Borostyánkő út fontos kereskedelmi és katonai út volt a római korban, amely az Adriai tengertől egészen a Balti tengerig húzódott. A feltárás során megtalálták a Borostyánkő út 4. századi épített nyomvonalát, valamint a bazaltkőlapok egy részére is rábukkantak. A bazaltborítás ugyanakkor azt is jelzi, hogy az út belvárosi területen haladt keresztül. A nyomvonal mellett az épületek alapfalaira bukkantak. A 2. századtól a 4. századig több rétegben kerültek elő épületmaradványok - jelezte Eke István.

Kitért arra is, hogy Salla - mai nevén Zalalövő - a 2. században kapott városi rangot. A feltárás során előkerült leletek is ezt igazolják: ezen a területen a 2-4. században több épület is állhatott, ezek egy része lakóház, más része valószínűleg a helyi iparhoz kapcsolódott. 

A zalaegerszegi közgyűjtemény önkéntes fémkeresősei nagyon sok római kori érmét és ékszert találtak. Rábukkantak egy Vénusz-szobor töredékre, valamit több használati tárgyra, egy középkorból származó ezüstpénzt is találtak. 

Redő Ferenc régész, a feltárás konzulense elmondta: a leletanyag azt mutatja, hogy ezen a területen egy magas igényű lakosság élt a római korban. 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán
építészet

Megalakult a Goldberger-kollektíva
építészet

Tértelen hely projekt: A Blaha Lujza tér múltja és jelene négy fiatal szemével

Más művészeti ágakról

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
A közelmúlt román prózájából
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés