bezár
 

irodalom

2022. 03. 12.
Március végéig lehet pályázni Petőfi Sándorhoz kapcsolódó kultuszhelyek fejlesztésére, felújításra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Március végéig lehet pályázni Petőfi Sándorhoz kapcsolódó kultuszhelyek fejlesztésére, felújításra Március végéig lehet pályázni Petőfi Sándor és más 19. századi kiemelkedő alkotókhoz köthető kultuszhelyek infrastrukturális fejlesztésére, felújítására, valamint tartalmi megújítására 2 milliárd forint értékben, a Petőfi-emlékév keretében -  jelentett be Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója pénteken Budapesten.

Tavaly június elején határozott az Országgyűlés arról, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a 2022-es és 2023-as esztendőt Petőfi-emlékévvé nyilvánítja, és erre a célra 9 milliárd forintot biztosít. Ebből 3 milliárd jut a bicentenáriumi programokra - emlékeztetett Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A bicentenárium alkalmából a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) két ideiglenes kollégiuma által kiírt 2 milliárd forint értékű pályázatára március végéig várják a jelentkezésket. Emellett a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete koordinálásával, az NKA pályázatok keretében 11 Petőfi-emlékház, valamint négy reformkori szerző, Berzsenyi Dániel, Kölcsey Ferenc, Katona József és Mikszáth Kálmán emlékháza újul meg, az önkormányzatok és fenntartók együttműködésével - hangsúlyozta Demeter Szilárd, hozzátéve, hogy a tervek szerint a kortárs írók alkotói ösztöndíjra is pályázhatnak az emlékházakban, de tárlatvezetésket is tartanak majd. Emellett a külföldi Liszt Intézetek is több Petőfi-programot szerveznek.

Demeter Szilárd elmondta: az idén már megjelent egy, Petőfi Sándor összes költeményeit tartalmazó kötet és az idén még elkészülnek Petőfi összes prózaírását, műfordítását tartalmazó, valamint az élettörténetét bemutató kötetek.

Hangsúlyozta, hogy Petőfi kortársaival is foglalkoznak az emlékév kapcsán. Megjegyezte, megjelent például Vörösmarty Mihály összes költeményeinek új kiadása is.

"Az a tervünk és szándékunk, hogy ebben a két évben az úgynevezett hosszú reformkor magyar klasszikusainak mindegyikéről készüljön monográfia, akitől lehet az összes művét újra kiadjuk és mindenkinek elkészítjük a recepciótörténetét" - hangsúlyozta, kiemelve: ezek a kötetek iskolai könyvtárak számára is elérhetők lesznek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az emlékév kiemelt időszaka a tanévhez igazodva 2022. szeptember 1-je és 2023. augusztus 31. között lesz, az előzetes és utólagos programok pedig ezt az időszakot foglalják keretbe. Mint fogalmazott, Petőfi Sándor a legnagyobb magyar költő, aki szlovák származású volt és Erdélyben harcolt a magyar szabadságért. "Az ő életíve átfogja mindazt, amit magyar nemzeti kultúraként azonosítunk a mai nap" - mutatott rá.

A vidéki múzeumok számára kiírt Magyar Géniusz program részeként nagyszabású utazókiállítás valósul meg, amely a vidéki múzeumok legértékesebb örökségeit mutatja be, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége koordinálásával és szakmai útmutatása alapján. Hatvanhat közgyűjteményben indulnak bicentáriumi programok.

Az emlékév programjaival főként a vidéki múzeumokat szeretnénk erősíteni - mondta, hozzátéve: az NKA a pályázaton felül további 700 millió forinttal támogatja a bicentenáriumi programsorozat megvalósulását. Demeter Szilárd kiemelte: több mint 2 milliárd forintból megújul a vidéki múzeumok több mint félszáz állandó kiállítása, valamint új időszaki tárlatok jönnek létre.

Elindulnak a Petőfi Klubok: 2022-ben 100 településen, jövőre pedig már 200 településen működnek majd, hogy a kultúrához való hozzáférést szolgálják minél szélesebb társadalmi rétegek számára - emelte ki Demeter Szilárd. A klubok programkínálatába becsatlakozik egyebek mellett a Déryné-program, a Nemzeti Filmintézet filmklubja, Petőfi Kulturális Ügynökség irodalmi és zenei produkciói és a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. komolyzenei programjai is. Emellett a klubok saját programjaikat is utaztatják majd.

Az irodalomtörténeti sorozat mellett elindul a reformkor képzőművészetét bemutató sorozat, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat pedig tudománynépszerűsítő programokkal, kiadványokkal készül.    

Beszélt arról is, hogy 2022 januárjától megújulnak a PIM kiállító- és közönségforgalmi terei, az átépítés alatt a kiállítások szünetelnek. Az őszig tartó munkálatok során összenyitják a Károlyi-palota udvarát a Károlyi-kerttel, zöld felületeket telepítenek, a pódiumon pedig koncerteket és irodalmi programokat rendeznek - hangsúlyozta Demeter Szilárd.

 

Kép forrása: petofi200.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés