bezár
 

színház

2022. 03. 19.
Új karakterrel mutatja be a Portugált a József Attila Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új karakterrel mutatja be a Portugált a József Attila Színház Egy új karakterrel kiegészítve, Lengyel Ferenc rendezésében mutatja be a Portugál című darabot a József Attila Színház szombaton.

Egressy Zoltán eredeti művében szerepelnek olyan sorok, amelyek még nem hangzottak el Budapesten, most Lengyel Ferenc rendezésében hallhatók lesznek. A rendező kérésére egy vadonatúj karakter is bekerült a darabba: Lea, aki a búcsúban a céllövöldének konkurenciát állító "konzervdobálóst" üzemelteti.

Szkéné színház

A Portugál című darabot 1999-ben filmesítették meg. A filmváltozatban Retek karakterét Lengyel Ferenc alakította, aki előző társulatában, a budapesti Katona József Színházban 423 alkalommal játszotta el a darabot a 1998-as bemutatót követően.

A József Attila Színház kétszer 70 perces előadásában a magyar falu jól ismert figurái elevenednek meg jellemző helyzetekben, nagyobbrészt egy kocsma hűvösében mondják el mindazt, amit az életükről el lehet. "A Portugál helyzetkép, ahol mindenki elvágyódik egy olyan helyre, ahol több az élet, a lehetőség, a szerelem, a minden" - olvasható a darab ismertetőjében.

A történet egy képzeletbeli magyar falu, Irgács kocsmájába játszódik, ahova betoppan egy budapesti férfi, Bece, aki miközben portugál útjáról álmodozik, beleszeret a Kocsmáros lányába, Masniba. A férfinak van már felesége, aki a történetben fel is tűnik és a fiatal nőnek is akadna kérője, Retek személyében.

A közleményben kiemelik, hogy a darab a társas kapcsolatok teljes palettáját felvonultatja. Masni (Kónya Merlin Renáta), Bece (Lábodi Ádám) és Retek (Lukács Dániel) szerelmi háromszöge később szerelmi négyszöggé bővül a Portugáliába vágyó férfi feleségével (Kulcsár Viktória). A darabban Zöld Csaba Sátánt játssza, akit elhagyott a felesége, de a mű a gyász folyamatát is bemutatja, hiszen a Kocsmáros (Nemcsák Károly) elveszítette a nejét. Nyomon követhetik a nézők az Asszony (Szabó Gabi) és Csipesz (Horváth Sebestyén Sándor) "se veled, se nélküled" kapcsolatát, akik a gyerektelenség gyötrelméből fakadóan a helyi kocsma állandó törzsvendégei.

A darabot a bemutatót követően március 20-án, 21-én, április 2-án és 17-én is láthatja a közönség.

Kép forrása: József Attila Színház weboldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Shakespeare 37 sorozat második évadának záróepizódjai
színház

Tóték a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme
Filmszínházi keretek között debütált a Batsheva Dance Company felújított táncelőadása

Más művészeti ágakról

Interjú Zombola Péterrel motivációról, alkalmazott zenéről, a kortárs zene médiajelenlétéről
Interjú az idei Év Gyerekkönyve Díj egyik HUBBY különdíjasával, Pacskovszky Zsolttal
Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés