bezár
 

film

2022. 03. 22.
Bemutatták az Esterházy János életéről szóló dokumentumfilmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatták az Esterházy János életéről szóló dokumentumfilmet A felvidéki Esterházy János gróf életét, szenvedéstörténetét és az Esterházy-ügy drámai utóéletét mutatja be a Zsigmond Dezső által rendezett Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című dokumentumfilm, melynek díszbemutatóját hétfő este tartották meg Budapesten.

Esterházy János – arisztokrata származása miatt is – úgy érezte, elsőrangú felelősséget kell vállalnia a csehszlovák, majd a szlovák parlamentben is – idézte fel a film premierjén Erdő Péter esztergom–budapesti érsek, bíboros, prímás. Mint megjegyezte, a felvidéki politikus komoly szerepet vállalt a kisebbségi magyarság életében, ugyanakkor keresztény, katolikus meggyőződését is vállalta a közéletben. Mindvégig következetes volt, nem véletlen, hogy a katolikus egyház megindította a boldoggá avatási eljárását.

Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke, a szejm volt marsallja, a film szereplője hivatalos elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a film bemutatóján, képviseletében Maciej Szymanowski, a varsói Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet igazgatója köszöntötte a közönséget. Kiemelte, hogy Esterházy János a lelkiismeret, a barátság és a szolidaritás szimbóluma Magyarországon és Lengyelországban egyaránt. Az azonban a maiaktól függ, hogy mit jelent Esterházy János most és mit jelent majd a jövőben. Az alkotás a Triptichon Film, az MTVA és a lengyel TVP S.A. koprodukciójában készült.

Csányi János, a film vezető producere elmondta, hétfő este munkájuk első szakaszának végéhez érve mutatják be az Esterházy János életéről, szenvedéstörténetéről és az Esterházy-ügy utóéletéről szóló dokumentumfilmjüket, több mint egy év kutatómunkát, csaknem egy év forgatást és egy év utómunkát követően. Mindehhez öt országban forgattak, több mint 50 nagyinterjút vettek fel, melyekből eddig négy dokumentumfilm készült el. Ezek közül a Duna Televízió 2021 végén több alkalommal vetítette a háromszor 52 perces történelmi minisorozatot, a lengyel állami televízió a közeljövőben tűzi műsorára a lengyel közönségnek szánt, 72 perces filmváltozatot. Az alkotók Apám, Esterházy János című, 35 perces, rövid dokumentumfilmje tavaly már díjat nyert a Savaria Filmszemlén. A hétfői premieren a filmalkotások 80 perces fesztiválváltozatát mutatják be, ezzel lezárva a filmkészítés első szakaszát, hogy a munkát egy nagyjátékfilm és egy nemzetközi tévéfilmsorozat előkészítésével folytassák.

 

Négyzetes kép a leadben: Esterházy János Társulás Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés