bezár
 

irodalom

2022. 04. 10.
Lezárult a jelentkezés a Mastercard-Alkotótárs öszöndija
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lezárult a jelentkezés a Mastercard-Alkotótárs öszöndija A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíj nyílt pályázatára április 3-ig jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. 

Az ösztöndíjra idén 48 pályázat érkezett. Az előzsűri által kijelölt 10 döntős közül az ösztöndíj második évére felkért - Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor és Závada Péter alkotta - szakmai zsűri választja ki május végéig a végső győzteseket - egy nőt és egy férfit - akik a Mastercard - Alkotótárs díjazottjaiként 2-2 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák. 

A zsűritagok egy kisfilmben meséltek arról, hogyan határozhatja meg egy fiatal alkotó pályáját egy ösztöndíj elnyerése, sőt beszámoltak első kötetük megírásának nehézségeiről is.

Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója büszke rá, hogy az Alkotótárs ösztöndíj elindulását jelentős figyelem övezte. „Az első év két győztese, André Ferenc és Czakó Zsófia egy éven át dolgoztak, előbbinek 2023-ban, utóbbinak idén júniusban jelenik meg a Scolar Kiadónál Szívhang című kötete, amelyet a Margó Irodalmi Fesztiválon mutat be. A pályázat első éve sikeresen zárult, bízunk benne, hogy második alkalommal is tudunk egy-egy alkotót abban segíteni, hogy az írásra, a munkájára koncentráljon.”

Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője elmondta, a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjra idén is ígéretes pályázati anyagok érkeztek: “Az alkotói ösztöndíjjal a jövőbe fektetünk, olyan pályázati munkákba, amelyekkel a szerzők a lehető legtöbb időt tölthetik, amelyekbe alkotói energiáikat becsatornázhatják. A Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj célja idén sem változott: minél több fiatal szerzőt megismertetni az olvasókkal, illetve az, hogy a nyertesek kizárólag az írással foglalkozzanak”

Az eredményhirdetés 2022. június 10-én, pénteken, a Margó Irodalmi Fesztiválon, a Városmajori Szabadtéri Színpadon lesz.

További információkat a konyvesmagazin.hu/alkototars oldalon lehet elérni.

Kép forrása: https://konyvesmagazin.hu/cimke/mastercard

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés