bezár
 

film

2022. 04. 20.
Díjat hozott haza Amerikából a Szelíd
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatva sikeres fesztiválkörútját április elején Nemes Anna és Csuja László rendezése, a Szelíd  a 46. Clevelandi Nemzetközi Filmfesztivál közép-és kelet európai filmek kategóriájának díját nyerte el.

A „testmelodráma” főhősét Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő alakítja. A párját Turós György testépítés-fitnesz edző és a doppingmentes sport kiváló képviselője, aki eddig öt világbajnokot nevelt ki. Mindketten először szerepelnek filmben.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Szelíd főhőse, Edina egy női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás viszont mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt. Bár az alkotók fikciós szerelmi háromszög történetet vittek vászonra, de ahhoz már forgatókönyv megírásakor, a figurák kitalálása során sok inspirációt merítettek a testépítők világából és a két főszereplőjük életének valós, korábbi tapasztalataiból.

A film a Karlovy Varyban díjazott Virágvölgy rendezőjének, Csuja Lászlónak és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktoranduszának, Nemes Annának a közös rendezése. Operatőre Nagy Zágon, aki a Kilenc hónap háborúban már dolgozott együtt Csujával, illetve Nemes testépítőnőkről szóló Szép szörny című dokumentumfilmjét is ő fényképezte. A látványtervező Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a vágó Csabai Attila volt.

A Szelíd producerei Muhi András és Ferenczy Gábor (Focusfox Stúdió), német koproducerei pedig Janine Jackowski, Jonas Dornbach és Maren Ade (Komplizen Film).

 

Forrás: Vertigo Média

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés