bezár
 

irodalom

2022. 04. 12.
Hangzó női irodalom – a SZÍN és a Radnóti Színház közös költészetnapi videósorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hangzó női irodalom – a SZÍN és a Radnóti Színház közös költészetnapi videósorozata A Hangzó női irodalom elnevezésű videó-projektben a Radnóti Színház művészei olvasnak fel kortárs női szerzők műveiből.

A SZÍN (Szépírók Társasága Női Érdekvédelmi Fóruma) által kezdeményezett videókampány a kortárs női szerzők láthatóságát kívánja erősíteni a médiában. A projektben partnerként résztvevő Radnóti Színház pedig régóta pártolja a kortárs magyar irodalmat, munkájával évről évre sokat tesz annak népszerűsítéséért, presztízsének növeléséért, így az intézmény vezetője, Kováts Adél örömmel mondott igent a SZÍN ötletére.

A projekt célja elsősorban az volt, hogy a költészet napja alkalmából (amely dátum tudvalevően egy férfi szerző születésnapját jelöli) női szerzőkre is ráirányítsa a figyelmet. A SZÍN fontosnak tartja erősíteni a szolidaritást a női művészek között, mert ez is hozzájárul ahhoz, hogy minél erőteljesebben fel lehessen hívni az olvasók és a szakma figyelmét a nők által írt értékes művekre. A Radnóti Színház felkért színésznői számára a szövegekkel való ismerkedés, az azokban való elmélyülés izgalmas kalandot jelentett. Felkészülésüket és munkájukat Kelemen Kristóf, a színház dramaturgja és rendezője segítette.

Az első videóban, április 11-én Kováts Adél olvassa fel Tóth Kinga Fóliaágy című versét. A továbbiakban látható lesz még Martin Márta, aki Zilahi Anna Fata morgana című versét, Martinovics Dorina, aki Hidas Judit Neonfény című szövegének egy részletét, Mészáros Blanka, aki Papp-Zakor Ilka Károly és Kariha című novelláját, valamint Sodró Eliza, aki Szendi Nóra készülő regényének egy részletét olvassa fel.

A további videókat a SZÍN Facebook-oldalán láthatják az érdeklődők a következő hetekben.

Az első videó itt érhető el.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét

Más művészeti ágakról

Csáki László: Kék Pelikan
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés