bezár
 

film

2022. 04. 24.
ELTE-s diplomafilm a cannes-i fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A cannes-i fesztivál La Cinef programja meghívta Szelestey Bianka Hajszálrepedés című diplomafilmjét. Az ELTE-s diplomafilm egy szakítás története Kurta Niké és Váradi Gergely főszereplésével. A 75. Cannes-i Filmfesztivál május 17-én kezdődik.

A Hajszálrepedés Szelestey Bianka diplomafilmje, amely az ELTE Filmtudomány Mesterszakán, a KMH Film produkciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült 2021-ben.

A Hajszálrepedés főhősének, Lenkének szembe kell néznie a ténnyel, kár tovább kapaszkodnia haldokló kapcsolatába, miután párja, Áron 8 év után, épp egy családi vacsora előtt böki ki: szakít vele. A szakítást hozó vitát néhány hajszál robbantja ki, szinte hihetetlennek tűnik, hogy emiatt legyen vége. De valóban emiatt van? Valóban váratlanul alakulnak az események? A fiatal lány a vacsora alatt bejárja az elengedés fázisait, és egy utolsó, kétségbeesett tettel bizonyítja, mennyit ér valójában a kapcsolatuk.

„Lenke nincs. Csak Áronhoz képest létezik. Patak egy mederben, arra folyik, amerre utat nyitnak a sziklafalak. Gyengéden bevonja az élesre tört köveket, viszi a hátán, ami a szirtekről lehullik, így megsebezhetetlen. Nem érzi, ha valami vág, ha üt, ha szúr, hiszen az akadálytalanul hatol rajta keresztül. De mi történik, amikor mégis elkezd fájni? Az öncsalás és öntorzítás határairól szerettem volna filmet készíteni, arról, hogy hogyan engedjük el az ezer énünk közül éppen azt, akivé ahhoz képest váltunk, akihez képest létezünk egy ideje. Hogyan lehet utat engedni a változásnak és egy újabb önmagunk megszületésének? Nem volt célom megválaszolni. Éppen csak feltenni a kérdést Lenkén keresztül, hátha lesz, aki felel rá, és akár csak a saját életén változtat miatta” – vallja a Hajszálrepedés forgatókönyvét is jegyző Szelestey Bianka.

Hajszálrepedés werkfotó. KMH Film.

A Hajszálrepedés főszerepeit Kurta Niké, Váradi Gergely, Kubik Anna és Incze József játssza. A diplomafilm operatőre Füzesi Tamás, látványtervezője Horváth Dominika, hangmérnöke Kissik Petra. Az alkotócsapat tagja többek között továbbá Polai Kristóf focuspuller, Endrédi Richárd fővilágosító, Nyitrai Balázs rendezőasszisztens és Becságh Dániel gyártásvezető.

Szelestey Bianka konzulense Maruszki Balázs, vezető tanárai Pálos György, Bacskai Brigitta és Ferenczi Gábor voltak az ELTE Filmtudomány Mesterszakán, tanszékvezetője Kovács András Bálint. Az ELTE és a KMH Film közös produkciójában készült Hajszálrepedés producere Pfeiffer Linda és Pusztai Ferenc.

A vizsga- és diplomafilmeket bemutató rangos La Cinef, korábban Cinéfondation programban, amely a cannes-i fesztivál úgynevezett „hivatalos válogatásának” a része, az elmúlt években többek közt Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór, Andrasev Nadja korai alkotásai szerepeltek. Szelestey Bianka munkája az első ELTE-s diplomafilm a La Cinef történetében.

A 2022-es La Cinef válogatásban szereplő 16 diplomafilmet 1528 nevezésből választották ki.

A képekért köszönet az NFI-nek

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Daniel Kwan – Daniel Scheinert: Minden, mindenhol, mindenkor
Interjú Csuja Lászlóval, a Virágvölgy és a Kilenc hónap háború rendezőjével, valamint a Szelíd egyik rendezőjével az egyediségről mint a nemzetközi siker titkáról
film

Csillagporos ábrándok Csillagporos ábrándok
Paul Thomas Anderson: Licorice Pizza
film

A bús rádiós panaszai A bús rádiós panaszai
Mike Mills: C’mon C’mon – Az élet megy tovább

Más művészeti ágakról

Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt
irodalom

Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak Legyen egy biztonsági trambulinja az irodalomnak
Fehér Enikő volt a Kötetlenül sorozat 12. vendége májusban
irodalom

Természetes, hogy értelmetlen Természetes, hogy értelmetlen
A Hazai Attila Irodalmi Díj idei díjazottja Szabó Marcell
Komáromi Jókai Színház - Szkéné: Don Juan, vagy az apák réme


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés