bezár
 

irodalom

2022. 05. 10.
Kihallgatni egy erdőt: Korpa Tamás verseiről szervez szimpóziumot a FISZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihallgatni egy erdőt: Korpa Tamás verseiről szervez szimpóziumot a FISZ „Kihallgatni egy erdőt” elnevezéssel szervez túrával egybekötött versszimpóziumot a Fiatal Írók Szövetsége a szlovákiai Szádelőben Korpa Tamás A lombhullásról egy júliusi tölggyel című verskötetéről május 29-én.

Túrával egybekötött szimpóziumot szervez Korpa Tamás A lombhullásról egy júliusi tölggyel című verskötetéről a Fiatal Írók Szövetsége a kötet szövegeihez sok szálon kötődő helyszínen, a Szádelői völgyben. Az érdeklődőket 11 órára várják a völgy előtti parkolóba, ahonnan közös séta vezet fel a Zádielska chata hegyi vendéglőbe. A kötetről referáló előadásokat követően fennsíktúrával, majd pecsételőhely-avatással folytatódik a program. A szimpózium előadói Balajthy Ágnes, Kolozsi Blanka és Konkoly Dániel lesznek.

Retorika és botanika násza, egymásba mosódó, málló, sarjadzó létezők: csak egy különös klimatikájú terepen – a költészetén – megtermő világ. A lombhullásról egy júliusi tölggyel versbeszélője – a tájköltészet hagyományait is gyökeresen újraírva – olyan versnyelvet működtet, amely az egymást átjáró és egymással mellérendelt viszonyban lévő emberi és természeti minőségek párbeszédét teszi valamiképpen hallhatóvá, nyelvileg leírhatóvá.

A kötet és annak recepciója folyamatosan „küzd” a verseket ihlető és a szimpózium otthonául is szolgáló Szádelői völggyel, annak „árnyékával”, vagyis azzal a tapasztalattal, hogy a szövegek megidézik, hivatkoznak a szurdokvölgy természeti objektumaira, élőlényeire, miközben el is beszélnek mellettük, ki is kerülik őket.

A FISZ 2016 óta futó szimpózium-sorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadások és a szerzőkkel történő beszélgetések a műveket ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken kerülnek megrendezésre. Az inspirációt nyújtó, átlelkesítő hely ilyetén újralelkesítéseként. Korábban például Lanczkor Gábor Ság-verseiről a beszakadt vulkánkúpban, Győrffy Ákos A hegyi füzet című művéről a kisinóci turistaházban, Kovács András Ferenc teátrumi verseiről a marosvásárhelyi színházban, Térey János Zártkert című verséről Vámospércsen értekeztünk.

A facebook-esemény linkjét itt találják.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés