bezár
 

irodalom

2022. 05. 11.
Szabadtéri kiállítással emlékezik Ottlik Gézára az MMA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabadtéri kiállítással emlékezik Ottlik Gézára az MMA A 110 éve született Ottlik Géza emléke előtt tiszteleg az életpályáját feldolgozó, fotókkal illusztrált tablókiállítással hétfőtől a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A kiállítás két hónapig Budapesten, az MMA Bajza utcai irodaépülete körül, valamint május 15-től Kolozsváron, a Bánffy Palota fedett udvarán lesz látható.     

A 15 tabló az író életét követi végig a gyerekkortól az elmúlásig, és közben több fontos idézet olvasható Ottlik Gézától, akinek Iskola a határon (1959) című regényét a mai napig a század egyik legjelentősebb magyar szépirodalmi alkotásaként tartják számon. A művet több mint egy évtizeddel a megjelenése után fedezte fel igazán az irodalmi közélet és a közönség, kortárs írók és olvasók kultuszkönyve lett az 1970-es években. Az önéletrajzi vonatkozású történet a kiskamaszok belső, lelki történésein keresztül a Kádár-kori értelmiség számára nagyon is aktuális, behódolás vagy ellenállás dilemmáját feszegeti.

Ottlik e művével az 1970-es évek közepén fellépett ifjú írónemzedék ünnepelt írójává vált. Az elismerés nem csupán a regénynek, illetve a nyugatos (Kosztolányi, Márai) irodalmi hagyományt idéző, áthidaló szerepének, hanem Ottlik tradícióőrző személyiségének is szólt - idézik fel.

Fotó: MTI -  Nyikos Péter

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés