bezár
 

irodalom

2022. 05. 25.
Egy helyen, mi szem-fülnek ingere
Műfajok találkozása a Várkert Bazár nyári programjain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Könnyű- és klasszikus zenei koncertek, irodalom, pszichológia, film, tánc, tudomány, kiállítások és tematikus séták is várják az érdeklődőket a Várkert Bazár Műfajok találkozása című nyári rendezvénysorozatán.

"A kerti programok május 29-én vasárnap a részben ingyenes gyereknapi kínálattal indulnak. Június 10-én a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara játszik, 25-én a Balaton RETROspektív elnevezésű szabadtéri kiállítással kapcsolódunk a Múzeumok éjszakájához, számos tematikus séták szervezünk a Palotanegyedben" - sorolta Sikota Krisztina, a Várkapitányság NZrt. vezérigazgató-helyettese a keddi sajtótájékoztatón. Mint kiemelte, a gyereknapi programok között lesz Föld körüli kalandtúra játékos feladatokkal, vezetett séták a Várban található állatok jegyében, valamint a Csipkerózsika táncelőadás. A június 11-től augusztus 22-ig a Várkert Bazár rámpáján megtekinthető Balaton RETROspektív-hez kapcsolódva Balaton tematikájú filmeket (például A Pogány Madonnát) vetítenek.

"A nyári kínálat részei a Palotanegyedet felfedező séták, amelyek az újjászületett épületeket és helyszíneket, köztük a Szent István-termet, a Palota kupoláját és a Nádori kriptát mutatják be, a Shalom, Buda! séta a polgárvárosban pedig a budai zsidóság fontos helyszíneihez vezet" - mondta Sikota Krisztina.

A nyári programsorozatában lesz Európa Kiadó-koncert június 11-én az Öntőház udvarban. Menyhárt Jenő, a nyolcvanas évek elején indult zenekar vezetője arról számolt be, hogy bő repertoárral készülnek, minden korszakukból játszanak, és lesznek dalok a legutóbbi, Love 2020 című anyagról is.

"Annak idején az Európa Kiadó nem játszott az Ifiparkban, amely a mai Várkert Bazár helyén volt, az underground csapatok nem igazán léphettek itt fel. Egy kivételre emlékszem: mintegy negyven éve a Hobo Blues Band előtt zenélhetett a Kontroll Csoport, és akkor két számba én is beszálltam" - idézte fel Menyhárt Jenő az MTI-nek.

Az öltözködés pszichológiájáról esik szó június 16-án a lélekMETSZET-sorozat évadzáró programján. Tárnok Zsanett pszichológus, a sorozat házigazdája kiemelte: Szolnoki Nikolett stílustanácsadó beszélgetőtársa lesz Epres-Benedek Panni manöken, divattmodell. Az érdeklődők megtudhatják, miként hat az öltözködés az önbizalmunkra, önazonosságunkra.

Az öt éve indult Várkert Irodalom-sorozat szezonzáró estje június 21-én (szintén az Öntőház udvarban) Márai Sándorné Metzner Lola naplójára épül. Juhász Anna irodalmár, a Várkert Irodalom Aposztróf-sorozatának szerkesztő-műsorvezetője kitért arra, hogy az 1948-tól vezetett naplóban, amely Ötvös Anna szerkesztésében nemrég jelent meg, Márai Sándor író feleségének irodalomról, életről, szerelemről vallott nézetei ismerhetők meg. A pár 63 éven át élt együtt, a két szemszöget László Zsolt és Hegyi Barbara színművész, valamint Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész közreműködésével élvezhetik a nézők.

A Várkert Bazár új, Electric Lounge című sorozatának nyitányaként június 24-én az Öntőház udvarban egy új projekt, a Followtheviolin & Fman ad műsort. A duó egyik tagja, Farkas Izsák hegedűs elmondta, hogy Molnár Tibor énekes-beatboxossal (Tha Shudras) loopert fognak használni, továbbá, hogy "Az est az improvizációra épül, többféle stílusban". Augusztus 11-én Zságer Balázs lép fel Transcendent Waves című estjével az Electric Lounge-ban.

A nyárzáró program a tervek szerint a Piramis zenekar fellépése lesz szeptember 24-én. Nyemcsók János "Csoki" énekes a sajtótájékoztatón közölte, hogy a napokban jelenik meg CD-jük, amely egy négy évvel ezelőtti koncert anyaga. Akkor a 2017-ben elhunyt basszusgitáros, Som Lajos emlékének adóztak, 2019-ben aztán Gallai Péter billentyűs is meghalt.

"A lemezen az 1979-es legendás ifiparkos Piramis-koncert dalai, valamint más számok is hallhatók. A hetvenes években sokat jártam ide Piramis-koncertekre" - mondta Nyemcsók János, aki az egykori frontember, Révész Sándor szerepét vette át.

A Várkert Bazárban a június 27-i Szédületes Tudomány eseményen az E-mobilitás témakörét járják körül meghívott szakértőkkel egy beszélgetés keretében, amelyen kiállított járművek is szerepelnek majd. Áron András nagyzenekari projektje, a Black Circle Orchestra július 27-én ad koncertet. A ritkán hallható könnyűzenei produkciókat felvonultató YBL POP széria keretében június 18-án a Flanger Kids é& Laiho játszik. Július 12-én Klasszik Lasszó - Magyar szakítós címmel lesz irodalmi koncert Czinki Ferenc íróval és Vitáris Iván énekessel a Szárazárok színpadon, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában július 26-án pedig A Tenkes kapitánya kerül színre a Várkert Bazárban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés