bezár
 

irodalom

2022. 06. 24.
Kültéri Kertész Imre-tablókiállítással indítja programjait a Kertész Imre Intézet
Múzeumok éjszakája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kültéri Kertész Imre-tablókiállítással indítja programjait a Kertész Imre Intézet Szervezett épületsétákkal, akusztikus koncertekkel és egy kültéri Kertész Imre-tablókiállítással várja az irodalom, a zene és az építészet iránt érdeklődőket a Múzeumok éjszakájához első alkalommal csatlakozó Kertész Imre Intézet.

Este 18.00 órától nyílik meg a Nobel-díjas írónk életútját főbb műveinek máig érvényes üzenetein keresztül bemutató tablókiállítás, majd épülettörténeti séták indulnak. 20.00 órától akusztikus koncertek következnek, amelyeken egyebek között Sziveri- és Pilinszky- versmegzenésítéseket hallhatnak az érdeklődők Bogdán Norbert Lano és az Oliver From Earth előadásában, majd 22:00 órától irodalomtörténeti épületséták kezdődnek, amelyek keretében Kertész Imre, Petri György, Pilinszky János, valamint Sziveri János életútját is megismerhetik az érdeklődők. 

A Kertész Imre Intézetnek otthont adó épület 1910-ben készült el Hoepfner Guidó és Györgyi Géza tervei alapján, Eisele Vilmos kazángyáros megrendelésére. A kései magyar szecesszió egyedi példájaként számon tartott épületet számos tulajdonosváltást és az államosítást követően 2017-ben vásárolta meg a Kertész Imre Intézetet is fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány a Fővárosi Önkormányzattól. 

A felújítást megelőzően idősek otthonaként működő villát Szalay Tihamér építész tervei alapján, az Alapítvány főigazgatója, Schmidt Mária újíttatta fel. A munkálatok során, az értékmegőrzésen túl, a századfordulós szellemiség megőrzése és annak 21. századi továbbgondolása érvényesült. 

A megújult épület a Múzeumok Éjszakáján szervezett séták keretében, négy időpontban tekinthető meg: este 18.00 órakor valamint 19.00 órakor az épület történetét bemutató séták indulnak, majd 22.00 órától irodalomtörténeti épületséták kezdődnek, amelyek keretében Kertész Imre, Petri György, Pilinszky János, valamint Sziveri János életútját ismerhetik meg a látogatók. 

Az irodalom iránt érdeklődők nemcsak az egykori villaépület falai közt találkozhatnak érdekességekkel: június 25-től tekinthető meg a Kertész Imre Intézet kültéri tablókiállítása, amely Nobel-díjas írónk életútját mutatja be, főbb műveinek máig érvényes üzenetein keresztül. A Benczúr utca 46. szám előtt szombattól látható hét, egyenként kétoldalas tablóból álló kiállítás olyan főbb témakörök köré rendeződik, mint a szabadság és valóság; a túlélés – önmegértés; az egyén, a sors és a történelem viszonya; a tudás és a felelősség; a remény és a szeretet. A kiállítás megidézi az auschwitzi túlélő tapasztalatait csakúgy, mint az Európa nyomasztó örökségét kíméletlenül elemző és a hazánk, kultúránk jövőjéért aggódó magyar író gondolatait is. 

 

Részletes program

18:00 – A kültéri Kertész Imre-tablókiállítás megnyitója a Kertész Imre Intézet előtt (1068 Budapest, Benczúr utca 46.) 

18:15 – A Kertész Imre Intézet épületének története – művészettörténeti épületséta (max. 25 fős csoport)

19:00 – A Kertész Imre Intézet épületének története – művészettörténeti épületséta (max. 25 fős csoport)

20:00 – Akusztikus koncert a kertben, fellépő vendég: Bogdán Nobert Lano

21:00 – Akusztikus koncert a kertben, fellépő vendég: Oliver From Earth

22:00 – Irodalomtörténeti épületséta a Kertész Imre Intézetben (max. 25 fős csoport)

23:00 – Irodalomtörténeti épületséta a Kertész Imre Intézetben (max. 25 fős csoport) 

A sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött! Jelentkezését  küldje el a rendezveny@kerteszintezet.hu e-mail címre. 

A művészettörténeti épületsétákat követő akusztikus koncertek előadói a Kertész Imre Intézet két nagysikerű versmegzenésítési pályázatának díjazott alkotói. 

Bogdán Nobert Lano a Sziveri30 versmegzenésítési pályázat II. helyezettjeként végzett. Sziveri János fiatalon elhunyt vajdasági költő, író, szerkesztő Séta a bronzerdőben című versét dolgozta fel a Kertész Imre Intézet zenei pályázatára, melynek első három helyezettje, nyereménye részeként, videóklipet is forgathatott.

Az Oliver From Earth a nagysikerű Pilinszky Másként III. helyezettjeként végzett a Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatának keretében meghirdetett versmegzenésítési pályázaton. A dalszerző-, producer- és előadópáros alternatív popzenei műfajban zenésítette meg Pilinszky János Téli ég alatt című versét.  Az Oliver From Earth nyereménye részeként videoklipet forgathatott.

A belépésre jogosító karszalagok [felnőtt: 2200 Ft, gyermek (6-18 éves korig): 1000 Ft] megvásárolhatók a helyszínen (Kertész Imre Intézet; 1068; Budapest Benczúr utca 46.), valamint a jegymester.hu oldalon.  

Kertész Imre Intézet

 

Négyzetes kép forrása: https://www.facebook.com/kerteszimreintezet/

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kötetlenül: Veszprémi Szilveszter
Beszélgetés Kazsimér Somával a Hosszú beszéd című performanszról

Más művészeti ágakról

Kerékgyártó Yvonne: Együtt kezdtük
art&design

Győri Blanka gondolatai* Joó Irma munkáiról
A Rumini című táncszínházi előadásról
színház

Égnehéz a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés