bezár
 

art&design

2022. 06. 29.
Minden helyekről: Anna Mark kiállítása a Kisterem Galériában
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Minden helyekről: Anna Mark kiállítása a Kisterem Galériában Anna Mark franciaországi magyar festő alkotásaiból mutat be kiállítást Minden helyekről címmel péntektől a budapesti Kisterem Galéria.

A tárlat az 1958 óta Párizsban élő Anna Mark művészetének sokrétűségét kívánja felvillantani olyan alkotások bemutatásával, melyekkel a magyarországi közönség eddig nem találkozhatott - közölte az MTI-vel kedden a Kisterem Galéria.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Anna Mark a második világháború után induló, Franciaországban kiteljesedő magyar festőgeneráció tagja. Ma is aktívan jelen van a francia képzőművészeti életben, rendszeresen szerepel egyéni és csoportos kiállításokon, képei bekerültek a nemzetközi közgyűjteményekbe.

Az 1928-ban Márkus Anna néven született művész fiatal éveinek szellemi környezete magában foglalta az Európai Iskola avantgárd alkotóit - többek között Ország Lilit, Bálint Endrét és Vajda Júliát - és az ötvenes években az Állami Bábszínházban dolgozó képzőművészeket. 

A festő 1956 után elhagyta az országot, két évig Németországban élt, végül a francia fővárosban telepedett le. Párizsban rengeteg új benyomás érte, művészetében felfedezhető többek között Eduardo Chillida, Louise Nevelson, Louise Bourgeois vagy Vera Molnar hatása. 1964 óta számos magángalériában, kortárs művészeti központban és múzeumban állították ki munkáit Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában, Norvégiában, Svájcban és Magyarországon.

A Kisteremben Árvai Mária kurátori közreműködésével készülő tárlat a galéria két termében lesz látható. Az egyik szekcióban az 1980 és 2000 között készült monokróm reliefeken konstruktivitás és lírai absztrakció ötvöződik, a művész ezeken építészeti elemek felvillantásával külső tereket, épületeket idéz meg. A másik teremben bemutatott, 1970 körül készült olaj-papír munkák bensőséges hangon, erős árnyalatokkal reflektálnak a ház ősképére, az emberlakta környezet belső tereire - szól a közlemény a galéria szeptember 9-ig látogatható tárlatáról.

A Kisterem kiállításával részben párhuzamosan, július 22. és október 23. között Szentendrén a Ferenczy Múzeumi Centrum rendez átfogó egyéni tárlatot Árnyékok és jelek - Anna Mark retrospektív kiállítása címmel. A Ferenczy Múzeumban Anna Mark nagyméretű gouache-sorozataival, reliefjeivel és legújabb munkáival találkozhat a közönség.

 

Kép forrása: https://www.facebook.com/Kisterem-1172991596100493/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Neked már megvan a heti Praedád?
art&design

MINTÁZATOK – Na de mihez kezdjünk velük?
art&design

Háttérinterjú Balogh Máté Andrással, a kortársPRos Kft. és az Art is Business Egyesület alapítójával a kulturális és a forprofit szféra egymásra találásáról, igényekről és lehetőségekről
art&design

Beszámoló a Poszthumanizmus és képzőművészet című beszélgetésről

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhőz: Mezei Szilárd válaszol
Adalékok Harnoncourt Máté-passiójához
A Rumini című táncszínházi előadásról
Neil Schusterman: Kaszás. Lampion Kiadó, 2022


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés